ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΑΧΑΡΝΕΣ

Σοφιανός Χρήστος

Ειδικευμένος στην αντιμετώπιση του Καταρράκτη, του Γλαυκώματος, των παθήσεων της Ωχράς Κηλίδας, του Αμφιβληστροειδoύς και σε επεμβάσεις LASER.

Ιατρείο:
Λεωφόρος Θρακομακεδόνων 117, Αχαρνές
Τηλ.:
2102430602
Κιν.:
6957 253 753

Αισθάνομαι συχνά ενόχληση στα μάτια, σαν να έχω κόκκους άμμου; Τι σημαίνει;

Αυτό το σύμπτωμα ειναι χαρακτηριστικό της ξηροφθαλμίας. Το συναντάμε συχνά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με ρευματολογικές παθήσεις ή σε χρήστες Η/Υ. Η χρήση τεχνητών δακρύων μπορεί να βελτιώσει τις ενοχλήσεις.

Ποιές τροφές κάνουν καλό στα μάτια;

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι αρκετή για να δώσει στα μάτια μας όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για μια άριστη λειτουργία.

Τι πρέπει να προσέχω όταν φοράω φακούς επαφής;

Οι χρήστες φακών επαφής πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή στην καθαριότητα των φακών και στην προσωπική υγιεινή όταν τους χειρίζονται. Να αποφεύγουν την εφαρμογή τους κατά την διάρκεια του ύπνου όπως και σε δραστηριότητες κατά τις οποίες μπορεί τα μάτια να έρθουν σε επαφή με νερό (πισίνα, θάλασσα). Η χρήση τους κατά την διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να είναι ολιγόωρη και με ταυτόχρονη ενστάλλαξη τεχνητών δακρύων για την ενυδάτωση της οφθαλμικής επιφάνειας.

Πότε μπορώ να διορθώσω την μυωπία μου με εγχείρηση LASER;

Μπορούμε να λάβουμε υπόψιν μας την διόρθωση της μυωπίας με χρήση LASERμετά το 20˚-21˚ έτος ηλικίας έχοντας μια σταθερότητα στις μετρήσεις τουλάχιστον ενός έτους. 

Το LASER διορθώνει και την υπερμετρωπία;

Ναι, μπορούμε να διορθώσουμε και την υπερμετρωπία αλλά και τον αστιγματισμό. Ο προεγχειρητικός έλεγχος βέβαια μπορεί να μας υποδείξει αν είμαστε κατάλληλοι υποψήφιοι για την εγχείρηση ή όχι.

Είμαι διαβητικός. Πρέπει να ελέγχω και τα μάτια μου;

Βεβαίως. Σε όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να γίνεται η εξέταση του βυθού των ματιών (βυθοσκόπηση) μία φορά τον χρόνο τουλάχιστον, για την εύρεση πιθανών διαβητικών αλλοιώσεων και την έγκαιρη αντιμετώπηση τους.

Κάθε πότε πρέπει να μετράω την πίεση στα μάτια;

Μετά το 40˚ έτος ηλικίας συνιστάται μία φορά το χρόνο. Η μέτρηση γίνεται ακόμη πιό αναγκαία αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος.

Έχω υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό επηρεάζει και την πίεση στα μάτια;

́Όχι είναι δύο ανεξάρτητοι παράγοντες. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει ένα υπερτασικό άτομο να έχει και υψηλή ενδοφθάλμια πίεση.

Ένας συγγενής μου έχει ωχρά κηλίδα. Είναι σοβαρή ασθένεια;

Η ωχρά κηλίδα δεν ειναι πάθηση αλλά τμήμα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, στο εσωτερικό του οφθαλμού. Υπάρχουν όμως πολλές ωχροπάθειες όπως οι ηλικιακές εκφυλίσεις της ωχράς που σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλοιώσεις της κεντρικής όρασης.