ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΑΧΑΡΝΕΣ

Σοφιανός Χρήστος

Ειδικευμένος στην αντιμετώπιση του Καταρράκτη, του Γλαυκώματος, των παθήσεων της Ωχράς Κηλίδας, του Αμφιβληστροειδoύς και σε επεμβάσεις LASER.

Ιατρείο:
Λεωφόρος Θρακομακεδόνων 117, Αχαρνές
Τηλ.:
2102430602
Κιν.:
6957 253 753
Σάββατο, 30 Μάιος 2015 15:03

Η ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ

Οι φακοί επαφής είναι ιατρικά βοηθήματα που εφαρμόζονται στην μπροστινή επιφάνεια του ματιού. Χρησιμοποιούνται ως εναλλακτική λύση στα γυαλιά, για την διόρθωση των διαθλαστικών ελαττωμάτων και για άλλες ιατρικές ή αισθητικές εφαρμογές.

Πολλοί άνθρωποι φορούν φακούς επαφής χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, για να αποφύγετε λοιμώξεις ή άλλες επιπλοκές θα πρέπει να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες για την ορθή εφαρμογή και την συντήρηση τους. Εξίσου σηματική είναι η ιατρική αξιολόγηση, η οποία διασφαλίζει ότι ο ασθενής είναι κατάλληλος υποψήφιος για φακούς επαφής.

Εφαρμογή και αφαίρεση

Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να δώσει κάποιος προσοχή είναι το να αναγνωρίσει την σωστή πλευρά του φακού. Εάν εφαρμοστεί με λάθος κατεύθυνση προκαλεί ενόχληση στην επαφή με την επιφάνεια του οφθαλμού, δεδομένου ότι δεν θα κολλήσει καλά στον κερατοειδή. Ένας τρόπος είναι να τον κρατήσετε στην άκρη του δακτύλου και να παρατηρήσετε το χείλος του. Αν οι άκρες στρέφονται προς το εσωτερικό είναι σωστά τοποθετημένος. Ο φακός πρέπει να είναι υγρός και καθαρός, χωρίς κοψίματα, γρατζουνιές ή σωματίδια.

Ο φακός εφαρμόζεται τοποθετώντας τον στην άκρη του δείκτη, με την κοίλη πλευρά προς τα πάνω. Το άλλο χέρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρατήσει τα βλέφαρα ανοιχτά. Δυσκολίες μπορούν να προκύψουν εάν ο μαλακός φακός διπλώνει, γλιτράει ή δεν ξεκολλάει από το δάκτυλο. Με την πρακτική όμως η εφαρμογή γίνεται πλέον εύκολη.

Η αφαίρεση πρέπει να γίνεται προσεκτικά για την αποφυγή τραυματισμών. Κρατόντας ανοιχτά τα βλέφαρα με το ένα χέρι, μετακινούμε τον φακό προς τα κάτω ή προς τα έξω και τσιμπόντας τον με τον δείκτη και τον αντίχειρα τον αφαίρουμε.

Κοινά λάθη και συμβουλές

Το πιό κοινό πρόβλημα είναι η ακατάλληλη καθημερινή φροντίδα των φακών επαφής. Η σωστή διαχείρηση δεν σταματά στον καθαρισμό και στην απολύμανση του φακού αλλά και της θήκης όπου αποθηκεύεται. Οι θήκες θα πρέπει να καθαρίζονται και να ξεπλένονται με το απολυμαντικό διάλυμα (ποτέ δεν χρησιμοποιούμε νερό) και μετά να στεγνώνουν. Μην ξαναχρησιμοποιήσετε ή ξαναγεμίσετε την θήκη με το παλιό απολυμαντικό διάλυμα. Μην τις χρησιμοποιήτε εάν σπάσουν ή αλλοιωθούν, και αντικαταστήστε τις τουλάχιστον κάθε 2 ή 3 μήνες.

Πριν από οποιοδήποτε χειρισμό των φακών, πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, στη συνέχεια ξεπλύνετε και στεγνώστε τα με ένα καθαρό πανί. Αφού τους αφαιρέσετε καθαρίστε τους τοποθετόντας τους στην παλάμη σας και τρίβοντας τους με το καθαριστικό υγρό για 20 με 30 δευτερόλεπτα. Το απαλό τρίψιμο με τα δάκτυλα βοηθά στην απομάκρυνση των μικροβίων και των ακαθαρσιών που βρίσκονται στην επιφάνεια τους. Μετά τον καθαρισμό προχωρήστε στην απολύμανση τους χρησιμοποιόντας ειδικά απολυμαντικά υγρά. Η πλήρης απολύμανση επιτυγχάνεται ύστερα από μερικές ώρες, ανάλογα το υγρό που θα διαλέξετε.

Μην χρησιμοποιήτε το διάλυμα για φακούς πέρα από την ημερομηνία λήξης. Αγοράστε μπουκάλια μικρού μεγέθους, καθώς αδειάζουν πιό γρήγορα μειώνοντας τις πιθανότητες επιμόλυνσης του δοχείου.

Μην αμελείτε τα νύχια σας, διατηρώντας τα κοντά και λεία για να αποφύγετε ζημιές στον φακό ή τραυματισμούς στο μάτι.

Εφαρμόστε το μακιγιάζ των ματιών σας μετά την εφαρμογή των φακών επαφής και αφαιρέστε τους πριν το ντεμακιγιάζ. Αυτό βοηθά να μειωθούν οι πιθανότητες να μεταφερθούν στην επιφάνεια των φακών βακτηρίδια ή άλλα σωματίδια. Για το πρόσωπο επιλέξτε μία ενυδατική κρέμα και ένα υποαλλεργικό oil-freemakeup, κατά προτίμηση με βάση το νερό. Αποφύγετε μάσκαρα με συνθετικές ίνες, που μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια, ή αδιάβροχα προιόντα τα οποία μπορούν να λερώσουν τους μαλακούς φακούς. Μερικά καλλυντικά έχουν σχεδιαστεί ειδικά για χρήστες φακών, καθώς αφαιρούνται εύκολα χωρίς ερεθισμούς.

Ενσταλάξτε τεχνητά δάκρυα monodose ενώ φοράτε τους φακούς, ειδικά αν κάνετε πολύωρη χρήση, αν είστε χρήστες Η/Yή αν στον χώρο εργασίας σας η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα ξερή, με σκόνες ή καπνούς. Μην κοιμάστε με τους φακούς.

Αφαιρέστε τους φακούς πριν από οποιαδήποτε δραστηριότητα που περιλαμβάνει την επαφή με το νερό (ντους, μπάνιο, θάλασσα και πισίνα) και μην εκθέτετε τους φακούς στο νερό. Η έκθεση των φακών στο νερό έχει συσχετιστεί με σοβαρές μολύνσεις του κερατοειδούς.

Αφαιρέστε τους φακούς και συμβουλευτείτε αμέσως ένα γιατρό εάν εμφανίσετε ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα: πόνο ή ερυθρότητα, θολή όραση, ευαισθησία στο φως, αίσθηση ξένου σώματος ή υπερβολική δακρύρροια. Εάν δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα και σωστά, οι οφθαλμικές μολύνσεις και οι άλλες επιπλοκές που συνδέονται με την χρήση των φακών επαφής, μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη ή ακόμη και σοβαρή απώλεια όρασης.

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ