ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΑΧΑΡΝΕΣ

Σοφιανός Χρήστος

Ειδικευμένος στην αντιμετώπιση του Καταρράκτη, του Γλαυκώματος, των παθήσεων της Ωχράς Κηλίδας, του Αμφιβληστροειδoύς και σε επεμβάσεις LASER.

Ιατρείο:
Λεωφόρος Θρακομακεδόνων 117, Αχαρνές
Τηλ.:
2102430602
Κιν.:
6957 253 753
Παρασκευή, 20 Μάρτιος 2015 15:26

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΕΣ

Ο επιπεφυκότας είναι μια λεπτή μεμβράνη που καλύπτει τον σκληρό χιτώνα (το λευκό τμήμα του ματιού) και την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων. Όπως όλοι οι ιστοί του ανθρώπινου οργανισμού μπορεί να εμφανίσει φλεγμονή για διάφορους λόγους: λόγω μόλυνσης (ιογενής ή βακτηριακή επιπεφυκίτιδα), μετά απο τραύμα ή αλλεργία.

Ως αλλεργία θεωρούμε την αντίδραση του οργανισμού μας σε ουσίες που γενικά ειναι αβλαβείς. Όταν ο οργανισμός μας ερχεται πρώτη φορά σε επαφή με κάποια απο αυτές τις ουσίες (αλλεργιογόνο) παράγει ειδικά αντισώματα (IgE). Αυτά, κατα την διάρκεια των επόμενων επαφών με την ίδια ουσία, απελευθερώνουν χημικούς μεσολαβητές (ισταμίνη κυρίως) που προκαλούν τα αλλεργικά συμπτώματα.

Η εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα και έντονη φαγούρα (κνησμό) και στα δύο μάτια, με ταυτόχρονα ρινικά συμπτώματα. Στην πιό χαρακτηριστική μορφή της είναι εποχιακή, εμφανίζεται κυρίως την άνοιξη όταν έχουμε την ανθοφορία και την παραγωγή γύρης των περισσοτέρων φυτών. Είναι η πιό συχνή μορφή και συνήθως επηρεάζει νέους ενήλικες μεταξύ 20 και 40 ετών.

Σε πιό μικρές ηλικίες η κλινική εικόνα και τα συμπτώματα είναι πιό έντονα και ονομάζεται εαρινή επιπεφυκίτιδα. Η χρόνια αλλεργική επιπεφυκίτιδα θεωρείται στην πραγματικότητα μια παραλλαγή της εποχιακής που παραμένει όλο τον χρόνο αλλά που ωστόσο χαρακτηρίζεται απο εποχιακές εξάρσεις. Σε αυτήν την περίπτωση τα πιό κοινά αλλεργιογόνα θεωρούνται κυρίως τα ακάρεα της σκόνης, το τρίχωμα κατοικίδιων ζώων και οι μύκητες.

Τα συμπτώματατης αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι η ερυθρότητα και ο κνησμός. Σε ορισμένες περιπτώσεις η έντονη φαγούρα συνδιάζεται με κάψιμο, φωτοφοβία και δακρύρροια. Συνήθως δεν υπάρχουν εκκρίσεις, όταν όμως παρουσιάζονται είναι διαφανείς και ινώδεις. Ο επιπεφυκότας ή και τα βλέφαρα μπορεί να παρουσιάζονται ελαφριά οιδηματώδεις (πρησμένα). Στις χρόνιες μορφές τα συμπτώματα παραμένουν τα ίδια αλλά συνήθως είναι πιό ήπια.

Η διάγνωση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας γίνεται με βάση το ιστορικό του ασθενούς, την κλινική εξεταση (που έχει ως στόχο να ξεχωρίσει την αλλεργική μορφή απο τις άλλες επιπεφυκίτιδες) και συγκεκριμένα τέστ ή εργαστηριακές εξετάσεις.

Η θεραπεία στηρίζεται στην χρήση, μετά από ιατρική χορήγηση, κολλυρίων με αντισταμινική δράση, σταθεροποιητών μαστοκυττάρων και κορτικοστεροειδών. Σε μορφές όπου συνδιάζονται και έντονα ρινικά συμπτώματα μπορεί να χρειαστεί και η χορήγηση των παραπάνω ουσιών και απο το στόμα.

Μερικές πρακτικές συμβουλές είναι:

- Συχνή πλύση των ματιών με κρύο νερό για την απομάκρυνση των αλλεργιογόνων ουσιών από την οφθαλμική επιφάνεια ή χρήση τεχνητών δακρύων.

- Πλύνετε και βουρτσίστε καλά τα μαλλιά σας για να απομακρύνετε την γύρη που μπορεί να έχουν συγκεντρώσει.

- Κρατήστε κλειστά τα παράθυρα για να μειώσετε την εισχώρηση της γύρης στους χώρους του σπιτιού.

- Προσοχή κατά την διάρκεια ξηρών και θυελλώδων ημερών όπου η γύρη είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένη στον αέρα.

- Ταξιδέψτε με κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου.

- Αποφύγετε περιοχές με φρεσκοκομμένο γρασίδι.

- Αποφύγετε αθλητικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο.

- Προσοχή σε σκύλους και γάτες στο σπίτι όχι μόνο για τα ίδια ως αιτία αλλεργίας αλλά και ως φορείς μεγάλης ποσότητας γύρης στο τρίχωμα τους.

Αν είστε αλλεργικός στα ακάρεα της σκόνης προσέξτε στο σπίτι:

- Η θερμοκρασία να μην υπερβαίνει τους 20˚C

- Η υγρασία να μην υπερβαίνει το 40-50%

- Να αερίζεται συχνά τους χώρους

- Αποφύγετε υφασμάτινους καναπέδες και πολυθρόνες, αποξηραμένα λουλούδια, κουρτίνες, χαλιά, μοκέτες, ταπετσαρίες, ανοιχτές βιβλιοθήκες και γενικά προτιμήστε μια απλή επίπλωση, εύκολη στον καθαρισμό της.

- Πλύνετε συχνά τα σεντόνια σε θερμοκρασίες άνω των 55˚C

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ