ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΑΧΑΡΝΕΣ

Σοφιανός Χρήστος

Ειδικευμένος στην αντιμετώπιση του Καταρράκτη, του Γλαυκώματος, των παθήσεων της Ωχράς Κηλίδας, του Αμφιβληστροειδoύς και σε επεμβάσεις LASER.

Ιατρείο:
Λεωφόρος Θρακομακεδόνων 117, Αχαρνές
Τηλ.:
2102430602
Κιν.:
6957 253 753
Δευτέρα, 16 Φεβρουάριος 2015 11:00

ΓΙΑΤΡΕ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ «ΜΥΓΑΚΙΑ» ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ;

Οι μυοψίες θεωρούνται οπτικές διαταραχές που χαρακτηρίζονται από την αίσθηση μάυρων στιγμάτων στο οπτικό πεδίο, δίνοντας την εντύπωση ότι μικρά σωματίδια ακανόνιστου σχήματος παρεμβάλονται μεταξύ των ματιών και του περιβάλλοντος γύρω μας. Με μη τεχνικό όρο λέγονται και «υπτάμενα μυγάκια».

Ο ασθενής αναφέρει ότι βλέπει αντικείμενα διαφόρων σχημάτων και τύπων που επιπλέουν στο εσωτερικό του ματιού και που απομακρύνονται στην προσπάθεια του να τα εστιάσει. Μπορούν να έχουν γραμμοειδές ή κυκλικό σχήμα, ιστού αράχνης ή διάφορες άλλες μορφές. Η ευκρίνεια της οράσεως συνήθως δεν επιρεάζεται. Οι μυοψίες είναι ιδιαίτερα εμφανείς όταν το πρόσωπο στρέφει το βλέμμα του προς φωτεινές ή ανοιχτόχρωμες επιφάνειες, όπως το λευκό των τοίχων ενός δωματίου ή το γαλάζιο του ουρανού. Η πυκνότητα των σκιών μπορεί να ποικίλει, καθιστώντας τες περισσότερο ή λιγότερο ορατές.

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην εκφύλιση του υαλοειδούς σώματος το οποίο είναι μία ζελατινώδης και συμπαγής ουσία που βρίσκεται στο εσωτερικό του βολβού, που με το πέρασμα του χρόνου ή λόγω άλλων μη φυσιολογικών αιτιών χάνει την ακεραιότητα του και αλλάζει την δομή του, υγροποιείτε σε μερικά σημεία και σε άλλα συμπυκνώνεται.

Η κύρια αιτία των μυοψιών είναι η γήρανση που προκαλεί εκφυλισμό των μορίων υαλουρονικού που στηρίζουν τα ινίδια κολλαγόνου του υαλοειδούς. Αυτά ενωνονται μεταξύ τους, αυξάνονουν το πάχος τους και δημιουργούν μια σκιά που γίνεται πλέον ορατή.

Η μυωπία μεσαίου ή υψηλού βαθμού (μεγαλύτερου από 5-6 διοπτρίες) μπορεί να προκαλέσει την επιτάχυνση των διαδικασιών εκφυλισμού του υαλοειδούς. Αυτό αποδίδεται στην επιμήκυνση του μυωπικού βολβού που σε αντίθεση με ένα κανονικό μάτι δεν είναι τελείως σφαιρικό (αυτό το σχήμα παράγει μια μεγαλύτερη πίεση στην μοριακή δομή του υαλοειδούς η οποία συνεπώς εκφυλίσσεται πιό γρήγορα). Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να επιρεαστούν ακόμη και νεαρά άτομα 20-30 ετών.

Η παρουσία αίματος στο εσωτερικό του βολβού (ενδουαλοειδική αιμορραγία) προκαλεί μυοψίες. Πιθανές αιτίες είναι ένα τραύμα, αγγειακές ασθένειες, ο διαβήτης ή μια ρωγμή του αμφιβληστροειδούς.

Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, αν κατά την διάρκεια της δεν παρουσιάστηκαν επιπλοκές, δεν προκαλεί μυοψίες. Το γεγονός ότι ο ασθενής μπορεί να διαμαρτύρεται ότι μετά την επέμβαση άρχισε να βλέπει μυγάκια οφείλεται στο γεγονός ότι με τον καταρράκτη η όραση ήταν θολή, πράγμα που δεν επέτρεπε την εντόπιση λεπτομερειών όπως οι μυοψίες.

Άλλες αιτίες που μπορούν να επιρεάσουν κατά κάποιο τρόπο είναι οι εξείς:

  • Η αφυδάτωση ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες
  • Οι μη ισορροπημένες δίαιτες και η κακή διατροφή
  • Περίοδοι υψηλού στρες
  • Η διαταραχή των ρυθμών του ύπνου
  • Η υπερκατανάλωση καφέ, διεργετικών ή αλκοολούχων ποτών
  • Η παρατεταμένη έκθεση σε έντονη πηγή φωτός και ιδιαίτερα στον ήλιο

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν αν βλέπετε «μυγάκια»

Αν τα συμπτώματα αρχίσουν ή αυξηθούν ξαφνικά επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο σας μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να μπορέσει να αποκλείσει τα αίτια που χρήζουν ιατρικής αντιμετώπισης. Προσπαθήστε αρχικά να μην κάνετε έντονες αθλητικές δραστηριότητες και αποφύγετε αθλήματα όπου μπορεί το κεφάλι να δεχτεί χτυπήματα ή έντονες αναταράξεις. Αν πλέον είναι μια χρόνια κατάσταση προσπαθήστε να μειώσετε τις φωτεινές αντιθέσεις χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα φίλτρα στα γυαλιά σας, αποφύγετε την έκθεση σε δυνατό ήλιο, πιείτε άφθονο νερό και ενσωματώστε στην διατροφή σας άφθονα φρούτα και λαχανικά. Τέλος αποκτήστε μια «θετική» ψυχολογική στάση στην αντιμετώπιση αυτής της διαταραχής, προσπαθώντας να συνηθίσετε την παρουσία των μυοψιών. Όσο λιγότερη σημασία θα τους δίνετε, τόσο λιγότερο θα τα βλέπετε.

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ