ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΑΧΑΡΝΕΣ

Σοφιανός Χρήστος

Ειδικευμένος στην αντιμετώπιση του Καταρράκτη, του Γλαυκώματος, των παθήσεων της Ωχράς Κηλίδας, του Αμφιβληστροειδoύς και σε επεμβάσεις LASER.

Ιατρείο:
Λεωφόρος Θρακομακεδόνων 117, Αχαρνές
Τηλ.:
2102430602
Κιν.:
6957 253 753
Παρασκευή, 09 Ιανουάριος 2015 14:44

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Είναι γνωστό ότι η οπτική λειτουργία δεν είναι έμφυτη στο παιδί, αλλά διαμορφώνεται, ωριμάζει και εξελίσσεται σταδιακά κατά τα πρώτα έτη της ζωής.

Στην γέννηση

Μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε ότι το νεογνό δεν μπορούσε να δει τίποτα και ότι αντιλαμβανόταν μόνο το φως και το σκοτάδι. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το μωρό έχει μια όραση κατάλληλη για τις ανάγκες του, είναι σε θέση να εστιάσει σε απόσταση περίπου 20-25 εκ., που είναι η απόσταση ανάμεσα σε αυτόν και το στήθος της μητέρας του όταν το τρέφει, ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για να θεμελιώσει την πρώτη σχέση στη ζωή του.

Πρώτος μήνας

Το μωρό, κατά τον πρώτο μήνα της ζωής, κοιτάζοντας μακριά βλέπει μπερδεμένα. Τα μάτια του δεν έχουν ακόμη την δυνατότητα να επικεντρωθούν σε ένα αντικείμενο σε μεγάλη απόσταση, δεν συνεργάζονται αφού λείπει ο πλήρης έλεγχος των οφθαλμικών μυών, κουράζεται εύκολα και συχνά μπορεί να δημιουργείται ο λεγόμενος νεογνικός στραβισμός. Το φαινόμενο αυτό δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία γιατί εξαφανίζεται μετά τον έκτο μήνα περίπου, με την ανάπτυξη της διόφθαλμης όρασης και την ενδυνάμωση των μυών που κινούν και συντονίζουν τον προσανατολισμό του βλέμματος. Σε αυτή την ηλικία προσελκύουν την προσοχή του παιδιού τα κινούμενα αντικείμενα, οι καμπύλες γραμμές που ανήκουν στο πρόσωπο και στο σώμα της μητέρας ενώ δείχνει να αγαπά τα μεγάλα αντικείμενα και το φως. Σημαντικό σε αυτή την φάση της ζωής του βρέφους είναι να δημιουργηθεί μια σταθερή οπτική επαφή με την μητέρα και γι’αυτό η μαμά που φοράει γυαλιά θα πρέπει να κοιτάει το παιδί της χωρίς αυτά, έτσι ώστε να μην υπάρχει τίποτα που να στέκεται μεταξύ των συναισθημάτων της και του μωρού. Αυτή η οπτική επαφή είναι που θα αρχίσει να δημιουργεί τον βαθύ συναισθηματικό δεσμό μεταξύ των δύο, από τις πρώτες κιόλας στιγμές της ζωής.

Δεύτερος-τρίτος μήνας

Η οπτική οξύτητα των νεογέννητων αυξάνεται πολύ γρήγορα και το πεδίο όρασης επεκτείνεται στα 30-40 εκ. σε συνδυασμό με την καλύτερη κινητικότητα του κεφαλιού. Τώρα διερευνά με τα μάτια τον χώρο που το περιβάλλει, τόσο τους ανθρώπους όσο τα αντικείμενα εν κινήσει, έλκεται από φωτεινά χρώματα όπως το κόκκινο, το μπλε και το πράσινο και από τα έντονα φώτα. Τώρα είναι σε θέση να διακρίνει τα διαφορετικά σχήματα και ο συντονισμός των κινήσεων των ματιών γίνεται πιο σταθερός. Μετά από 10-12 εβδομάδες ξεχωρίζει το ανθρώπινο πρόσωπο απαντώντας με χαμόγελα, γκριμάτσες και κινήσεις των χειλιών. Ακολουθεί τις κινούμενες εικόνες στρίβοντας το κεφαλάκι και συγκλίνοντας τα μάτια όταν το αντικείμενο πλησιάζει το πρόσωπο.

Τέταρτος-έκτος μήνας

Η έγχρωμη όραση είναι πλέον στα επίπεδα ενός ενήλικα ενώ μπορεί και να δει σε απόσταση μερικών μέτρων γύρω του. Καλυτερεύει η ικανότητα συντονισμού όρασης-κίνησης, μπορεί και ακολουθεί με το βλέμμα τα κινούμενα αντικείμενα, αρχίζει να τα πιάνει με τα χέρια του και περνάει αρκετό χρόνο να τα επεξεργάζεται. Αναγνωρίζει πλήρως τα πρόσωπα των γονέων και των συγγενών καθώς επίσης μπορεί να διακρίνει τις διαφορετικές εκφράσεις τους.

Έβδομος μήνας μέχρι ενός έτους

Το παιδί έχει τον πλήρη έλεγχο της κίνησης των ματιών, αναλύει όλο και με πιο λεπτομέρεια τα αντικείμενα και αρχίζει να έχει την αίσθηση του βάθους. Μετά το πρώτο έτος ηλικίας οι εικόνες εμφανίζονται με ακριβή περιγράμματα και τα χρώματα είναι πλέον όλα ευκρινή.

Από δύο έτων έως έξι

Το παιδί τελειοποιεί την ικανότητα να εντοπίζει και να επικεντρώνεται στις λεπτομέρειες των αντικειμένων και αρχίζει να δείχνει πράγματα ακόμη και μικρών διαστάσεων σε πολύ μακρινή απόσταση από τον ίδιο. Περπατώντας όλο και πιο εύκολα και σταθερά, ενισχύει την οπτική αντίληψη του χώρου. Τριών, τεσσάρων ετών είναι σε θέση να διαχωρίσει την κίνηση των ματιών από αυτή του κεφαλιού. Έξι ετών η διαδικασία ωρίμανσης ολοκληρώνεται και το παιδί έχει πλέον αναπτύξει μια πλήρης όραση.

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ