ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΑΧΑΡΝΕΣ

Σοφιανός Χρήστος

Ειδικευμένος στην αντιμετώπιση του Καταρράκτη, του Γλαυκώματος, των παθήσεων της Ωχράς Κηλίδας, του Αμφιβληστροειδoύς και σε επεμβάσεις LASER.

Ιατρείο:
Λεωφόρος Θρακομακεδόνων 117, Αχαρνές
Τηλ.:
2102430602
Κιν.:
6957 253 753
Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας!
Διαβάστε συχνές ερωτήσεις ή Ρωτήστε το γιατρό
Κυριακή, 23 Νοέμβριος 2014 14:57

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

Ο καταρράκτης είναι μία από τις πιό συχνές οφθαλμολογικές παθήσεις ειδικά στις πιο προχωρημένες ηλικίες. Όλοι γνωρίζουν τον ορο ‘‘καταρράκτη’’, λίγοι είναι αυτοί όμως που έχουν κατανοήσει και την φύση της παθήσεως.

Τι είναι λοιπόν ακριβώς ο καταρράκτης;

Στο εσωτερικό κάθε φυσιολογικού οφθαλμού, ακριβώς πίσω από την ίριδα, βρίσκεται ο κρισταλλοειδής φακός ο οποίος έχει τον ίδιο ρόλο που έχουν και οι φακοί των φωτογραφικών μηχανών. Επιτρέπει δηλαδή την δημιουργία μιας εύκρινης εικόνας εστιάζοντας το φως πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα στο πίσω μέρος του ματιού. Όταν ο φακός χάνει την διαύγια του και παρουσιάζει μια θόλωση τότε λέμε ότι εμφανίζεται καταρράκτης. Οι λόγοι για τους οποίους δημιουργείται είναι πολλοί. Κατά κύριο λόγο ευθύνεται η γήρανση, αλλά μπορούμε να έχουμε καταρράκτη και σε μικρότερες ηλικίες λόγω ενός τραύματος στον οφθαλμό, μίας μεταβολικής παθήσεως (σακχαρωδεις διαβήτης, υποθυρεοειδισμός),μίας άλλης ενδοφθάλμιας νόσου ή εγχείρησης ή μετά από μακροχρόνια χρήση φαρμάκων (κορτιζόνη).

Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι μείωση της οράσεως, θάμβος, απώλεια της αντίθεσης των χρωμάτων, εμφάνιση ή αύξηση της μυωπίας και αντανακλάσεις γύρω από φωτεινά αντικείμενα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα συμπτώματα αρχίζουν ήπια και χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.

Η θεραπεία του καταρράκτη είναι μόνο και αποκλειστικά χειρουργική. Μέχρι πρίν από 10-15 χρόνια οι οφθαλμίατροι κατέφευγαν στο χειρουργείο όταν πια ο καταρράκτης ήταν ώριμος, όταν δηλαδή είχε μειώσει στο ελάχιστο την όραση. Με τις νέες τεχνικές αυτή η αντίληψη αποτελεί παρελθόν μιάς και η αφαίρεση ενός υπερώριμου σκληρού καταρράκτη καθιστά την επέμβαση πιο δύσκολη με πιθανές επιπλοκές κατά την διάρκεια της. Πλέον η επέμβαση προγραμματίζεται όταν εμφανίζεται ενόχληση στην ποιότητα της οράσεως με συνέπεια την δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου (ασφαλής οδήγηση αυτοκινήτου, ανάγνωση, τηλεόραση).

Η χειρουργική τεχνική ονομάζεται φακοθρυψία και γίνεται με τοπική αναισθησία. Μέσω μίας μικρής τομής 1,5-3 χιλιοστών και με την βοήθεια υπερήχων, που θρυμματίζουν και απορροφούν συγχρόνως τον φακό γίνεται η αφαίρεση του καταρράκτη. Είναι πλέον πρόσφατη και η εφαρμογή ενός ειδικού LASER αντί των υπερήχων για τον θρυμματισμό του φακού, πράγμα που καθιστά πιό γρήγορη και ασφαλής την επέμβαση. Στην θέση του φακού τοποθετείται ένας τεχνητός ενδοφακός ο οποίος είναι μόνιμος. Δεν απαιτείται νοσηλεία, αλλά τις πρώτες εβδομάδες ο ασθενής πρέπει να προσέχει την υγιεινή του ματιού, να μην σηκώνει βάρη, να μην κάνει έντονη άσκηση και να φοράει προστατευτικά γυαλιά ηλίου στους εξωτερικούς χώρους με έντονο φως.

Η μεταεγχειρητική αγωγή γίνεται με σταγόνες, διαρκεί 3-4 εβδομάδες περίπου και αν χρειαστεί, στο τέλος αυτής, χορηγούνται βοηθητικά γυαλιά.

Oι επιπλοκές της επέμβασης αφαίρεσης καταρράκτη

Η χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη θεωρείται πλέον μια ανώδυνη και πολύ ασφαλής επέμβαση. Επιπλοκές, αν και λιγοστές υπάρχουν, όπως άλλωστε και σε οποιαδήποτε άλλη χειρουργική πράξη. Η πιό συχνή επιπλοκή είναι η παρουσία ενός μεταεγχειριτικού αστιγματισμού που μπορεί να προκαλεί μη καθαρή όραση αλλά που είναι αντιμετωπίσιμη και υποχωρεί ή διορθώνεται με γυαλιά. Πιό σοβαρή μπορεί να είναι η ρήξη της μεμβράνης που περιβάλλει τον φακό με αποτέλεσμα να παραμείνουν κομμάτια του φακού στο εσωτερικό του οφθαλμού και να πρέπει να αφαιρεθούν με μία δεύτερη επέμβαση (υαλοειδεκτομή). Η χειρότερη επιπλοκή αλλά και λιγότερο συχνή είναι η μεταεγχειρητική μόλυνση (ενδοφθαλμίτιδα). Πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως με αντιβιοτικά τοπικά και συστηματικά ή, στις χειρότερες των περιπτώσεων, να καθαριστεί πλήρως το μάτι από την μόλυνση χειρουργικά.

Δεν είναι επιπλοκή ο λεγόμενος δευτερογενής καταρράκτης αλλά είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε ένα ποσοστό 10-20% των περιπτώσεων και αποτελείται από την θόλωση της μεμβράνης που μετά την αφαίρεση του καταρράκτη στηρίζει τον τεχνητό ενδοφακό. Ως αποτέλεσμα έχει πάλι την μείωση της οράσεως. Αντιμετωπίζεται ανώδυνα με την χρήση ενός ειδικού LASERπου σπάει την θολωμένη μεμβράνη και αποκαθιστά την όραση. Η επέμβαση αυτή δεν χρήζει αποστηρωμένου χώρου και μπορεί να γίνει σε ιατρείο.

Πάντως, όπως σε όλους τους τομείς της ιατρικής, οι καινούργιες τεχνολογίες που καθημερινώς μπαίνουν σε εφαρμογή θα προσφέρουν όλο και περισσότερη ασφάλεια στους ασθένεις μας. ́Ηδη σε μερικά οφθαλμολογικά κέντρα εφαρμόζεται η χρήση ενός νέου LASERπου μπορεί να θρυμματίζει τον καταρράκτη χωρίς καν να χρειάζεται να εισχωρήσουμε στο μάτι, παρά μόνο για να βάλουμε τον τεχνητό ενδοφακό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της διάρκειας της επεμβάσεως και κατά συνέπεια των επιπλοκών.

Το μέλλον είναι μπροστά μας και σίγουρα στον τομέα της αντιμετώπισης του καταρράκτη μπορούμε να το περιμένουμε με αισιοδοξία.

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ