Σάββατο, 13 Φεβρουάριος 2016 12:13

ΒΗΧΑΣ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΟΝ ΣΩΣΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το τελευταίο διάστημα οι λοιμώξεις βρίσκονται σε έξαρση και ο βήχαςείναι βασικός πρωταγωνιστής, είτε αφορά το κοινό κρυολόγημα, είτε αφορά κάποια σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού.


Ο βήχαςείναι από τους πιο σημαντικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας που μας βοηθάει στην απομάκρυνση των βλεννωδών εκκρίσεων από το αναπνευστικό σύστημα ή εμποδίζει την είσοδο στον πνεύμονα ερεθιστικών αερίων ή υγρών.

Διακρίνεται σε δύο είδη: Τον ξηρό (χωρίς φλέγματα) και τον παραγωγικό (με φλέγματα).

Ο ξηρός βήχας οφείλεται σε διάφορα αίτια όπως, αλλεργίες, άσθμα, βρογχόσπασμο, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, φάρμακα, μετά από έκθεση σε ένα ερεθιστικό παράγοντα, όπως η σκόνη ή ο καπνός, χημικές ουσίες κ.ά.και μετά από απόφραξη των αεραγωγών από ένα αντικείμενο που εισπνεύστηκε κατά λάθος.

Ο παραγωγικός βήχας είναι αυτός που συνοδεύεται από την παραγωγή φλεγμάτων και συνήθως αποτελεί σύμπτωμα κοινών λοιμώξεων, χρόνιων παθήσεων των πνευμόνων, ρινικής καταρροής κ.α. Εμφανίζεται συχνότερα στους καπνιστές, οι οποίοι αναπτύσσουν χρόνια βρογχίτιδα (αυξημένη παραγωγή πτυέλων), που θεωρείται το πρώτο στάδιο της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.
Ηαντιμετώπισητου βήχα εξαρτάται από το είδος αυτού και πραγματοποιείται με αντιβηχικά, βλεννολυτικά και αντιβιοτικά.

Τα αντιβηχικά αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα του ξηρού βήχα και ο πάσχων ανακουφίζεται προσωρινά, χωρίς όμως να αντιμετωπίζεται η αιτία.

Τα βλεννολυτικά, όπως η αμβροξόλη, αντιμετωπίζουν την αιτία του προβλήματος του παραγωγικού βήχα και όχι το σύμπτωμα. Έτσι, ο πάσχων ανακουφίζεται μόνιμα από τον παραγωγικό βήχα καθώς τα βλεννολυτικά συμβάλλουν στην ρευστοποίηση των εκκρίσεων (φλέγματα) ώστε αυτές να αποβάλλονται ευκολότερα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν τη λειτουργία του κροσσωτού επιθηλίου ώστε να πραγματοποιηθεί η απόχρεμψη πιο εύκολα και γρήγορα.

Η αμβροξόληπου είναι το βλεννολυτικόμε τις περισσότερες κλινικές μελέτες αποτελεσματικότητας, έχει εκτός από βλεννολυτική και αποχρεμπτική, βλεννορυθμιστική και τοπική αναλγητική δράση. Σε περίπτωση που συγχορηγηθεί με αντιβίωση, αυξάνει τη συγκέντρωση των αντιβιοτικών και είναι κατάλληλο και για διαβητικούς. Διατίθεται σε διάφορες μορφές: σιρόπι για τους ενήλικες και τα παιδιά, κάψουλες (μια την ημέρα) και παστίλιες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα αντιβηχικά σκευάσματα θα πρέπει να χορηγούνται με μεγάλη επιφύλαξη και μόνο όταν πρόκειται για ξηρό βήχα καθώς αντενδείκνυνται σε παραγωγικό βήχα (καταστέλλουν το βήχα, εγκλωβίζουν ταφλέγματα και δεν επιτρέπουν την απόχρεμψη με κίνδυνο την εξέλιξη της ίωσης. Ταυτόχρονα, τα αντιβηχικά καλό είναι να αποφεύγονται καθώς λόγω του τρόπου δράσης τους, δυνητικά μπορούν να καλύψουν σοβαρότερα αίτια που προκαλούν βήχα.

Τέλος, είναι γνωστό ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων ο ξηρός βήχας μετατρέπεται σε παραγωγικό, περίπτωση στην οποία ενδείκνυται τα βλεννολυτικά - αποχρεπτικά.

Αντιβιοτικά: Αυτά χορηγούνται μόνο σε περίπτωση μικροβιακής λοίμωξης και πάντα ύστερα από σύσταση του γιατρού.

Σε καμία περίπτωση ο βήχας δεν αποτελεί ένα φυσιολογικό σύμπτωμα, γι' αυτό και ο πάσχων πρέπει να απευθύνεται στον γιατρό ή στο φαρμακοποιό του.

Πηγή:health.in.gr

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ