Παρασκευή, 27 Ιούνιος 2014 15:23
Δήμος Αχαρνών

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ “ΔΙΕΞΟΔΟΣ”

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Αχαρνών “Διέξοδος” παρουσίασε, σε συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στο χώρο του Κέντρου, απολογισμό έργου για το διάστημα Ιούνιος 2013 – Ιούνιος 2014, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών την 26η Ιούνη.

Παρευρισκόμενοι στη Συνέντευξη Τύπου ήταν οι: κ. Νάντια Κορμούση, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Ανατολικής Αττικής η οποία εκπροσωπούσε τη διευθύντρια της συγκεκριμένης διεύθυνσης την κ. Ξιθάλη, και ο κ. Κώστας Καρυδάκης, εκπροσώπησε την Ένωση Γονέων Αχαρνών.

Από εκπροσώπους του Τοπικού Τύπου παρευρέθηκε η Άννα Σιρινίδου (ΑΧΑΡΝΕΣ news) και η Εύη Τριανταφύλου (ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ)

Το επιστημονικό προσωπικό που παρουσίασε τον απολογισμό αποτελούνταν από τους: Επιστημονικά Υπεύθυνος Κοινωνιολόγος - Εγκληματολόγος Παναγιώτης Τριανταφύλλου, στη μέση η Κοινωνιολόγος Μελίνα Ελευθεριάδη και αριστερά η Ψυχολόγος Ιωάννα Ιωάννου 

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου

Η πολυεπίπεδη δράση του Κέντρου απαντά στις ανάγκες, τα συλλογικά και ατομικά αιτήματα των φορέων και δημοτών των Αχαρνών που αφορούν σε ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, κινητοποίηση, εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων αντιμετώπισης προβληματικών καταστάσεων, στα θέματα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας, το Κέντρο Πρόληψης ανέπτυξε δράσεις και παρεμβάσεις βραχείες ή μακρόχρονες ανάλογα με το αίτημα της ομάδας (γ στην οποία απευθύνονταν και τις ανάγκες εκπαίδευσης της.

Στους γονείς μαθητών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης υλοποιήθηκαν 4 κύκλοι ευαισθητοποίησης και 2 ομάδες γονέων, συμμετείχαν 72 γονείς, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν σε θέματα επικοινωνίας, ενεργητικής ακρόασης, επίλυσης συγκρούσεων και προβληματικών καταστάσεων, ενίσχυσης αυτοεκτίμησης, έκφρασης αρνητικών συναισθημάτων.

Στους μαθητές αναπτύχθηκαν δράσεις ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις από νόμιμες και παράνομες ουσίες καθώς και την πρόληψη της υιοθέτησης εξαρτητικών συμπεριφορών που αφορούν κυρίως στις επονομαζόμενες νέες εξαρτήσεις (διαδίκτυο, διατροφικές διαταραχές). Το διαδραστικό quiz “ναρκοπέδιο” που αναφέρεται στους μύθους, τα κοινωνικά στερεότυπα, αλλά και τις πραγματικότητες, την επιστημονική έρευνα για τις εξαρτήσεις, εφαρμόστηκε σε τάξεις Λυκείων των Αχαρνών, σε 200 μαθητές.

Παράλληλα από συλλογικά αιτήματα 4 σχολικών μονάδων υλοποιήθηκαν δράσεις προαγωγής και ενίσχυσης της ψυχοκοινωνικής υγείας των μαθητών, όπως μαθητών που στην πρώιμη εφηβεία τους καλούνται να μεταβούν από το δημοτικό στο γυμνάσιο, αλλά και μαθητών γυμνασίου που ενδυναμώθηκαν σε ψυχοκοινωνικές δεξιότητες ώστε να μην αποτελέσουν θύματα σχολικού εκφοβισμού, ούτε να γίνουν αποδέκτες περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού λόγω της διαφορετικότητας τους. Το σύνολο των συμμετεχόντων μαθητών στις προαναφερόμενες δράσεις έφθασε τους 150.

Σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας, κα Κουρμούση Νάντια και τους σχολικούς συμβούλους της Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής, κλήθηκαν δάσκαλοι να συμμετέχουν σε Σεμινάρια για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας. Έλαβαν χώρα 2 σεμινάρια εκπαίδευσης δασκάλων στο εκπαιδευτικό υλικό “Το Σπίτι των Παιδιών”. Συμμετείχαν 23 δάσκαλοι οι οποίοι απέκτησαν δεξιότητες εφαρμογής του αντίστοιχου προγράμματος στη σχολική τους μονάδα. Τα θέματα που διαπραγματεύεται το υλικό αφορούν στην επικοινωνία, τη συνεργασία, την επίλυση συγκρούσεων, τη διαχείριση του θυμού, την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Στο πλαίσιο μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας του ΟΚΑΝΑ με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υλοποιήθηκαν από το Κέντρο Πρόληψης δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη υιοθέτησης εξαρτητικών συμπεριφορών σε έφεδρους οπλίτες, μαθητές παραγωγικών στρατιωτικών σχολών (Σχολή Ικάρων), μονίμων στελεχών, αξιωματικών και υπαξιωματικών, μονάδων της ευρύτερης περιοχής των Αχαρνών και της Ανατολικής Αττικής. Το σύνολο αποδεκτών της δράσης έφθασε τους 400 συμμετέχοντες.

Τα ατομικά αιτήματα συμβουλευτικής υποστήριξης που δέχθηκε και εξυπηρέτησε το Κέντρο Πρόληψης το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, Ιούνιος 2013 – Ιούνιος 2014, έφθασαν τα 75. Αφορούσαν σε θέματα χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και σε ψυχοκοινωνικά προβλήματα όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, ενδοοικογενειακή βία.

Στο πλαίσιο των ανοικτών εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας στο ζήτημα των ναρκωτικών, πραγματοποιήθηκε σχετική Ημερίδα με τίτλο: “Το φαινόμενο των ναρκωτικών. Τρόποι αντιμετώπισης και επιπτώσεις.” Στην Ημερίδα συμμετείχαν μια πληθώρα ειδικών επιστημόνων αντιμετώπισης του φαινομένου, από την πρόληψη, τη θεραπεία και την καταστολή του.

Τέλος αξίζει να επισημανθεί, η συνεχιζόμενη, δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση των Επιστημόνων του Κέντρου Πρόληψης σε νέες μεθόδους παρέμβασης και επικαιροποίησης της επιστημονικής γνώσης τους καθώς και η τακτική Επιστημονική Συνεργασία, Υποστήριξη και Εποπτεία τους από τα Στελέχη του ΟΚΑΝΑ.

Παράλληλα, η δικτύωση του Κέντρου Πρόληψης με συναφείς φορείς αλλά και τοπικούς συλλόγους και φορείς για τη βελτιστοποίηση του έργου του και τον πολλαπλασιασμό των αποδεκτών των υπηρεσιών του, βρίσκεται σε συνεχή διαθεσιμότητα και αποτελεί και ένα κάλεσμα για συνεργασίες.

Ανανεώνουμε το ραντεβού την επόμενη χρονιά, ευελπιστώντας στην ενεργή συμμετοχή των κατοίκων και δημοτών των Αχαρνών ώστε να αποτελέσουμε έναν ισχυρό πόλο και πυρήνα αντίστασης στην υιοθέτηση οιασδήποτε εξαρτητικής συμπεριφοράς και να ενισχύσουμε την ποιότητα ζωής μας μέσα από την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας.  

Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος

                       Τριανταφύλλου Παναγιώτης                       

Ετικέτες

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ