Παρασκευή, 20 Μάιος 2016 18:36
Δήμος Αχαρνών

ΑΡΕΣ ΜΑΡΕΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ...

Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον προσπαθώντας να αποποιηθεί τις όποιες ευθύνες τον βαραίνουν ή μου φαίνεται;

Και μπαίνω ευθύς αμέσως στο "ψητό" χωρίς να μακρηγορώ... ο Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι ο δήμος οδηγήθηκε στο αδιέξοδο του δανεισμού λόγω κακής οικονομικής διαχείρισης αλλά και σχεδίασης των προηγούμενων δημοτικών περιόδων, και ως εκ τούτου προκύπτει το γνωστό δίλλημα, δάνειο ή οικονομικό παρατηρητήριο; Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε μάλιστα στις 13/05 θα διαβάσετε αναλυτικά τι σημαίνει, πάντα κατά τα λεγόμενα της δημοτικής αρχής, το ένα ή το άλλο!

Στον αντίλογο τώρα, έχουμε την παράταξη "Για την Πόλη μας", η οποία ισχυρίζεται ότι ο Δήμαρχος εσκεμμένα οδήγησε τον δήμο σε αυτή την κατάσταση προκειμένου να αναγκαστεί να πάρει το δάνειο. Επίσης αντικρούει τα λεγόμενα του δημάρχου περί κακής οικονομικής διαχείρισης και άσκοπου δανεισμού, εξηγώντας, τι συνέβη την περίοδο 2011-2014 με τα δάνεια.

Διαβάστε παρακάτω τα Δελτία τύπου και των δύο παρατάξεων και τα συμπεράσματα δικά σας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ

Δανεισμός και ήπια οικονομική προσαρμογή ή Παρατηρητήριο και αύξηση δημοτικών τελών

Ο υψηλός δανεισμός των προηγούμενων δημοτικών περιόδων, η ελλιπής αποπληρωμή αυτών των δανείων, οι υποχρεώσεις οφειλών προηγούμενων ετών 2003-2014 και η ανυπαρξία σχεδίου οικονομικής προσαρμογής την ίδια περίοδο, έχουν οδηγήσει τον Δήμο Αχαρνών σε οικονομικό αδιέξοδο.

Βάσει νόμου και υπουργικών αποφάσεων ο Προϋπολογισμός των δήμων πρέπει να κατατίθεται ισοσκελισμένος. Η τακτική των πλασματικών εγγραφών προηγούμενων ετών πλέον ΔΕΝ είναι αποδεκτή! (Ν.4325/15 άρθρο 43 ΦΕΚ 47Α/15 και δεσμευτική υποχρέωση που προκύπτει από την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΚΥΑ 26945/31-7-15).

Οι επιλογές του Δήμου Αχαρνών και οποιουδήποτε άλλου δήμου της χώρας είναι:

- είτε να συνάψει δάνειο για την ισοσκέλιση του Προϋπολογισμού του.
(π.χ. Δήμος Τρικάλων: δάνειο 8,7 εκ ευρώ http://tinyurl.com/hxhacra, Δήμος Μεγάρων 6 εκ ευρώ, Δήμος Κορυδαλλού 5,3 εκ ευρώ, Δήμος Φαιστού 3,1 εκ. ευρώ)

- είτε να τεθεί υπό τον έλεγχο του Οικονομικού Παρατηρητηρίου.
(π.χ. Δήμος Σαλαμίνας http://tinyurl.com/zrzvhaa)

Και οι δυο επιλογές είναι δύσκολες και φέρουν "βαρύ πολιτικό φορτίο", για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια.

Αν ο Δήμος Αχαρνών τεθεί υπό τον έλεγχο του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, τότε θα επιβληθούν "τυφλές" οριζόντιες περικοπές και βραχυπρόθεσμες οριζόντιες οικονομικές παρεμβάσεις.

Αυτό σημαίνει:

- δραστικό περιορισμό του Τεχνικού Προγράμματος (δηλαδή μη εκτέλεση έργων)

- περιορισμό μισθολογικού και λειτουργικού κόστους (για τη μείωση δαπανών)

- αύξηση των δημοτικών τελών (για την αύξηση των εσόδων).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Σαλαμίνας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Οικονομικού Παρατηρητηρίου. Το 2015 είχε επιβληθεί στον Δήμο Σαλαμίνας αύξηση δημοτικών τελών στην κατοικία 50% και το 2016 του επιβλήθηκε επιπλέον αύξηση 30% στα δημοτικά τέλη στην κατοικία!

Σημαντικά έργα υποδομής, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας, κινδυνεύουν να αναβληθούν, ενώ το βάρος των δανείων και της κακοδιαχείρισης των προηγούμενων δημοτικών περιόδων θα κληθούν να το αποπληρώσουν άμεσα οι δημότες μέσω των αυξήσεων στα δημοτικά τέλη.

Όσο αφορά την επιλογή του δανεισμού ισοσκέλισης Προϋπολογισμού.

Είναι απόλυτα λογικό, η λέξη "δανεισμός" και μόνο, να δημιουργεί αποστροφή.

Η δημοτική αρχή ουδέποτε ωραιοποίησε τη δεινή οικονομική κατάσταση του Δήμου Αχαρνών. Ανέλαβε από την αρχή τις ευθύνες της και την αποπληρωμή των δανείων προηγούμενων ετών και εστίασε στον περιορισμό των δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

Δυστυχώς το ίδιο δεν έχουν πράξει οι δημοτικές αρχές των προηγούμενων ετών, οι οποίες έχουν "φορτώσει" τον Δήμο Αχαρνών με υψηλό δανεισμό και υψηλά επιτόκια.

Ωστόσο, το μεγάλο πολιτικό ατόπημα των προηγούμενων δημοτικών αρχών δεν ήταν μόνο ο υψηλός δανεισμός, αλλά το γεγονός ότικατέβαλλαν πλημμελώς ή καθόλου τις δόσεις αποπληρωμής των δανείων και κυρίως ΔΕΝ εφάρμοσαν ΠΟΤΕ ένα πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης του Δήμου Αχαρνών.

Την περίοδο 2003 - 2006ο Δήμος Αχαρνών έλαβε δάνειο 35 εκ ευρώ από την GoldmanSachsκαι 12,8 εκ ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο σύνολο 47,8 εκ. ευρώ. (το ποσό των 12,8 εκ ευρώ εκταμιεύθηκε το 2007)

Το 2007 - 2010 ο Δήμος Αχαρνών έλαβε δάνεια ύψους 29,9 εκ ευρώ (19,9 εκ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και 10 εκ ευρώ από την PROBANK/ΕΘΝΙΚΗ).

Μέχρι το 2011 οι δόσεις των δανείων εξυπηρετούνται βάσει της σύμβασης του κάθε δανείου.

Την περίοδο 2011 – 2014 ο Δήμος Αχαρνών σταματά να εξυπηρετεί το δάνειο των 35 εκ. ευρώ από την Goldman Sachs (δικαίωμα στην DEXIACREDIT), κίνηση που παραλίγο να τινάξει την καταβολή της 5ης δόσης από το ΔΝΤ στην Ελλάδα καθώς η μη εξυπηρέτηση των δανείων σε πιστωτικό ίδρυμα του εξωτερικού έπρεπε να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα, δηλαδή Πτώχευση (http://tinyurl.com/68leavf)

Τη ίδια δημοτική περίοδο (2011- 2014) με δήμαρχο τον κ. Σωτήρη Ντούρο γίνεται επίσης αναδιάρθρωση των δανείων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η αναδιάρθρωση έχει ως αποτέλεσμα:

α) την επιβάρυνση του Δήμου Αχαρνών με πάνω από 4,8 εκ ευρώ λόγω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής

β)την μεταφορά την υποχρέωσης στην επόμενη δημοτική περίοδο, δηλαδή ΣΗΜΕΡΑ λόγω της περιόδου χάριτος των 3 ετών.

Η παρούσα δημοτική αρχή λόγω της σφιχτής οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει αποπληρώνει τόκους και κεφάλαιο δανείων.

Από το Σεπτέμβριο του 2014, που ανέλαβε, έως τις 31/12/2015, καταβάλει κανονικά και χωρίς καθυστέρηση 111 χιλ ευρώ μηνιαίως, ενώ από 1/1/2016 καταβάλει μηνιαίως 249 χιλ. ευρώ εξοφλώντας τόκους και κεφάλαιο δανείων.

(αποπληρωμή Ιανουάριος – Μάιος 2016: 1,25 εκ ευρώ, προϋπολογισμός αποπληρωμής για όλο το 2016: 3 εκ ευρώ)

Η αδυναμία ισοσκέλισης του Προϋπολογισμού λόγω του μεταφερόμενου ελλείμματος από οφειλές προηγούμενων ετών και η πολιτική επιλογή να μην μπει ο Δήμος Αχαρνών υπό τον έλεγχο του Οικονομικού Παρατηρητηρίου αναγάγουν τη σύναψη δανείου ισοσκέλισης σε μονόδρομο.

Η δημοτική αρχή λαμβάνει τη δύσκολη πολιτική επιλογή του δανείου ισοσκέλισης Προϋπολογισμού και παράλληλα καταρτίζει έναν προϋπολογισμό οικονομικής εξυγίανσης, αφού ο περιορισμός των δαπανών από το 2015 στο 2016 ξεπερνά τα 3,5 εκ ευρώ (μείωση μισθωμάτων, μείωση κατανάλωσης καυσίμων, μείωση λειτουργικών εξόδων κ.ά).

Όσο αφορά στη σύναψη δανείου ισοσκέλισης του Προϋπολογισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η δημοτική αρχή αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της εξ’ αρχής και δεν φορτώνει το βάρος των πολιτικών της αποφάσεων σε επόμενες δημοτικές περιόδους, καθώς η αποπληρωμή του δανείου ισοσκέλισης θα ξεκινήσει άμεσα.

Η σύναψη δανείου ισοσκέλισης εξασφαλίζει επίσης το απαραίτητο χρονικό περιθώριο, ώστε η οικονομική προσαρμογή του Δήμου Αχαρνών να γίνει σε βάθος χρόνου και να μη έχει τον χαρακτήρα ξαφνικού οικονομικού θανάτου, τόσο για τον Δήμο Αχαρνών, όσο και για τους δημότες.

Τέλος, εξασφαλίζει –πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής - ότι σημαντικά έργα υποδομής, όπως, τα αντιπλημμυρικά έργα, τα έργα οδοποιίας, οι επισκευές στα σχολεία κ.ά. που έχουν δρομολογηθεί, θα υλοποιηθούν.

Οι πολιτικές του τυφλού δανεισμού και της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος έχουν περάσει και έχουν κριθεί από τον Αχαρναϊκό λαό.

Οι κάτοικοι των Αχαρνών δεν πρέπει να φορτωθούν το οικονομικό βάρος των λάθος πολιτικών επιλογών του παρελθόντος και επίσης δεν πρέπει να στερηθούν άλλο σημαντικά έργα υποδομής.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ«Για την Πόλη μας»

Πως γίνεται το ψάρι κρέας από τη Δημοτική Αρχή για το πολυπόθητο δάνειο

Η δεινή θέση στην οποία οδήγησε τον Δήμο Αχαρνών, τους τελευταίους μήνες ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Κασσαβός, μετά από σειρά άστοχων ενεργειών του, μπορεί να είναι η μόνη εξήγηση για το διάγγελμα της απελπισίας το οποίο δημοσίευσε με τον δραματοποιημένο τίτλο «Δανεισμός και ήπια οικονομική προσαρμογή ή Παρατηρητήριο και αύξηση δημοτικών τελών».

Ο Δήμαρχος με κατασκευασμένη και προσωπική πολιτική στόχευση οδήγησε την κατάσταση του Δήμου στην ανάγκη δανεισμού θεωρώντας ότι σε αυτή την μονομερή επιλογή του θα τον ακολουθήσουν οι συνεργάτες του.

Η έλλειψη ουσιαστικών επιχειρημάτων, ευτυχώς πείθει ελάχιστους και τώρα στον μοναχικό του δρόμο ο κ. Κασσαβός επιλέγει πρακτικές που τον εκθέτουν. Το δελτίο τύπου βρίθει ανακριβειών και παραπλανητικών συμπερασμάτων ώστε να ενεργοποιήσει συναισθήματα περί μονοδρόμου στην υπόθεση του δανείου.

Το δάνειο δεν είναι μονόδρομος για κανέναν πέρα από τον ίδιο τον κ. Κασσαβό και την πολύ στενή ομάδα συνεργατών του. Μονόδρομος, αντίθετα, είναι η συνετή οικονομική πολιτική περιστολής δαπανών για την οποία ουδόλως ενδιαφέρεται .

Για λόγους που αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής ο κ. Κασσαβός αφιερώνει μεγάλο μέρος του δελτίου τύπου στην περίοδο 2011 – 2014. Αυτή είναι η μόνη περίοδος των τελευταίων δημαρχιακών περιόδων που ο Δήμος Αχαρνών ΔΕΝ έλαβε δάνειο. Του κοστίζει που δεν μπορεί να επιρρίψει πραγματικά βάρη στην περίοδο αυτή και γι’ αυτό επιλέγει τη μέθοδο της κατασκευής ανακριβειών.

Τι συνέβη την περίοδο 2011-2014 με τα δάνεια

Την περίοδο που ανέλαβε η Διοίκηση Σωτήρη Ντούρου οι δήμοι βρίσκονταν ήδη υπό την ασφυκτική πίεση του μνημονίου. Άμεσο αποτέλεσμα τότε η συνεχής και αυξανόμενη περικοπή της χρηματοδότησης των δήμων μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που συνολικά έφτασε στο 65% σε σχέση με την προ μνημονίων εποχή.

Εικόνα 1: Η πορεία των ΚΑΠ την περιόδο 2011-2014 με βάση επίσημα στοιχεία

Η πολιτεία τότε, προκειμένου να μην στραγγαλιστούν οι δήμοι οικονομικά, τους έδωσε τη δυνατότητα μέσω του άρθρου 49 του Νόμου Ν. 3943/2011 (ΦΕΚ Α 66/31-03-2011) «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών», να ρυθμίσουν τα δάνειά τους. Ο Δήμος Αχαρνών τότε, καλώς έπραξε και εκμεταλλεύτηκε αυτή τη δυνατότητα για ρύθμιση των δανείων μόνο με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Φυσικά ο κ.Κασσαβός κατά την πάγια τακτική του σε αυτές τις περιπτώσεις έλειπε από το Δημοτικό Συμβούλιο για να μην πάρει θέση.

Παράλληλα την ίδια περίοδο ο Δήμος Αχαρνών είχε και άλλα δάνεια από άλλες τράπεζες, ιδιωτικές. Μεταξύ όλων των δανείων υπήρχε ένα δάνειο 35 εκ. ευρώ προς τον Δήμο Αχαρνών, της περιόδου 2002-2006, από τηνGoldman Sachs. Το δάνειο αυτό ο Δήμος Αχαρνών δεν ήταν δυνατόν να το εξυπηρετήσει για λόγους ουσιαστικούς αλλά και για λόγους τυπικούς. Καταρχάς δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα να εξυπηρετηθεί. Δεύτερον με ποια κριτήρια το ελληνικό δημόσιο εγγυήθηκε το δάνειο και άφησε το Δήμο Αχαρνών να βουλιάξει πιο βαθειά σε χρέη χωρίς να εξετάσει την πραγματική του κατάσταση και αν θα έπρεπε να το λάβει..

Με σθεναρή πολιτική στάση, η τότε διοίκηση Ντούρου, αποφάσισε ότι ο υπεύθυνος για αυτό το δάνειο είναι το ελληνικό δημόσιο και ως εκ τούτου θα έπρεπε να το αναλάβει. Η επιλογή αυτή επιβραβεύτηκε, και την αποπληρωμή του δανείου εξαναγκάστηκε και την ανέλαβε το ελληνικό δημόσιο. Με απλά λόγια το δάνειο των 35 εκ. ευρώ έφυγε από τις πλάτες του Δήμου και των Δημοτών και μεταφέρθηκε στο υπαίτιο ελληνικό δημόσιο.

Αναρωτιόμαστε, υπάρχει έστω ένας ο οποίος να διαφωνεί με αυτή τη στάση της τότε διοίκησης Ντούρου;

Φυσικά ο κ. Κασσαβός για τα 35 εκ. που έφυγαν από τις πλάτες του Δήμου και των Δημοτών, κάνει μισές και αυτές παραπλανητικές αναφορές, αφού δεν επιθυμεί να γνωρίζει ο δημότης όλη την αλήθεια.

Αλλά πρέπει να θυμίσουμε και κάτι άλλο. Επί διοίκησης Ντούρου ο Δήμος Αχαρνών επιχορηγήθηκε με 40 εκ. ευρώ προκειμένου να αποπληρωθούν παλιά χρέη. Η τόσο μεγάλη επιχορήγηση, ήρθε ως επιβράβευση της προσπάθειας της τότε δημοτικής αρχής. Όλοι οι Δήμοι έλαβαν τότε επιχορήγηση για χρέη, αλλά αναλογικά και ποσοτικά ο Δήμος Αχαρνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Από αυτά τα 40 εκατομμύρια, η διοίκηση Ντούρου άφησε στη νέα διοίκηση Κασσαβού ταμείο περίπου 4 εκ. ευρώ.

Συμπερασματικά:την περίοδο 2011 – 2014 ο Δήμος Αχαρνών όχι μόνο ΔΕΝ έλαβε δάνειο, αλλά ελάφρυνε κατά 75 εκ. ευρώ τα χρέη του Δήμου (40 εκ. ληξιπρόθεσμα + 35 εκ. δάνειο Goldman Sachs).

Τέλος μια παραίνεση προς τον Δήμαρχο Αχαρνών: Επειδή με περισσή αλαζονεία διατυμπανίζει, ότι θα είναι δήμαρχος βρέξει χιονίσει μέχρι το 2019, από αγάπη για τον τόπο του προτείνουμε να αλλάξει ρότα, ώστε να καταφέρει να συμβάλλει τα επόμενα 3 χρόνια ουσιαστικά στο καλό του. Αλλιώς θα οδηγηθεί μόνος στην επιλογή του να κάνει τον Δήμαρχο μαριονέτα και μαζί ο Δήμος Αχαρνών να βρεθεί πολλά βήματα πίσω.

Δημοτική Παράταξη Αχαρνών Θρακομακεδόνων

«Για την Πόλη μας»

Ετικέτες

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ