Τρίτη, 07 Απρίλιος 2015 12:04

ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΙ Η «ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ»

Ο λιχούδης φίλος σας πρέπει να ξεχάσει τα πασχαλινά μεζεδάκια, αν θέλει να είναι υγιής και σε φόρμα.

Το ροδοψημένο αρνάκι κρύβει για τα τετράποδα αρκετούς κινδύνους, που θα πρέπει να γνωρίζουμε και να μην ενδώσουμε στα παιχνιδιάρικα σκουντήματα και στο ξελιγωμένο βλέμμα τους.

Λιακάδα στην εξοχή,το αρνάκι ψήνεται στη σούβλα, φίλοι, καλό κρασί και ο σκύλος μας, που περιμένει μεζεδάκια. Το ιδανικό ελληνικό Πάσχα. Μόνο που, αν δεν προσέξουμε, το Πάσχα μπορεί να μην είναι τόσο ευχάριστο για τα τετράποδά μας.

Κόκαλα, λίπη, αυγά, γλυκάμπορεί να είναι πειρασμός, αλλά μπορεί και να στείλουν το σκύλο μας «αδιάβαστο». Και λέω σκύλος, γιατί τα σκυλιά είναι πολύ πιο ευάλωτα από τις γάτες στους κινδύνους που αναφέρονται παρακάτω. Στους κτηνιάτρους, μάλιστα, είναι γνωστή η «νόσος του Πάσχα», που περιλαμβάνει από δυσπεψία μέχρι πνιγμό από κόκαλο. Με λίγη προσοχή και μερικά «όχι», να είστε σίγουροι ότι το Πάσχα σας θα είναι ανέφελο – εκτός αν τα χαλάσει ο καιρός.

Τα αδιαπραγμάτευταΟΧΙ

  • Στακόκαλααπό αρνάκι και κατσικάκι.Θρυμματίζονται, γίνονται αιχμηρά και μπορεί να προκαλέσουν διάτρηση σε λαιμό, στομάχι και έντερα. Επιπλέον, σε ένα ζώο που δεν είναι συνηθισμένο, θα φέρουν βαρυστομαχιά.
  • Σε αρνίσιοσυκώτικαιπατσά.Το συκώτι αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης D και η συχνή κατανάλωσή του προκαλεί παραμόρφωση των οστών, ραγδαία ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης και ανορεξία.
  • Στιςπέτσεςπου έμειναν από το ψητό.Περιέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους.
  • Σταωμά αυγάπου περίσσεψαν από το βάψιμο. Περιέχουν αβιδίνη, ένζυμο που καταστρέφει τα αποθέματα της βιταμίνης Β που είναι απαραίτητη για ανάπτυξη και υγιές τρίχωμα. Eνα βραστό αυγό, καθαρισμένο και χωρίς ίχνη κόκκινης μπογιάς, είναι αρκετό.
  • Σταλαχανικά-μαρούλι, καρότα, καλαμπόκι-που έμειναν από φαγητά και σαλάτες. ∆εν μπορούν να τα χωνέψουν εύκολα.
  • Στιςπατάτεςπου έμειναναπό το φαγητό. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες αμύλου. Τα ζώα δεν το μεταβολίζουν καλά και παρουσιάζουν συχνά διάρροιες.
  • Στοτσουρέκικαι σε άλλα γλυκά,ιδίως αν περιέχουνσοκολάτα.

Τέλος, έχετε υπόψη σαςότι ο σκύλος, ως σαρκοφάγο, έχει μικρή ποσότητα ενζύμων. Η μεγάλη ποικιλία τροφών δημιουργεί προβλήματα στο μεταβολισμό του. Γι’ αυτό και ελεύθερος στη φύση τρώει μόνο πολύ συγκεκριμένες και πάντα τις ίδιες τροφές.

Πηγή:trihes.gr

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ