Δευτέρα, 13 Ιανουάριος 2014 14:02

ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Να πώς συνοψίζει τις στρατηγικές της αγάπης, λιτά και ουσιαστικά, η  πολύ αγαπημένη συγγραφέας και δασκάλα Cheryl Richarson, εμπνευσμένη από την ταινία:

Σταμάτα να κρίνεις τον εαυτό σου και τους άλλους. Αν ξεχαστείς και πιαστείς στο δόκανο του κουτσομπολιού και της κακίας, συνειδητά άλλαξε τη συμπεριφορά σου αμέσως.

Σταμάτα να τρομάζεις τον εαυτό σου. Μην επιτρέπεις ούτε στους άλλους να σε τρομάζουν με διάφορα σενάρια καταστροφής. Αν παρασυρθείς στη δίνη του φόβου, επικέντρωσε αμέσως το νου σου σε μια εικόνα που σε γεμίζει αγάπη (του παιδιού σου, για παράδειγμα) προκειμένου να αλλάξεις το συναίσθημά σου.

Πάντα να είσαι υπομονετικός και ευγενικός με τον εαυτό σου.

Επιβράβευσε τον εαυτό σου. Αρχισε να παρατηρείς τα δυνατά σου σημεία, τις μικρές καθημερινές σου νίκες που συνήθως περνούν απαρατήρητες όταν δίνεις σημασία σε ό,τι δεν καταφέρνεις ή σε ό,τι σου λείπει.

Υποστήριξε με κάθε τρόπο την προσωπική σου ανάπτυξη. Αν νιώθεις πως χρειάζεσαι βοήθεια μη διστάσεις να τη ζητήσεις από κάποιον που εμπιστεύεσαι. Δεσμεύσου σε ένα προσωπικό και κατάλληλο για σένα πρόγραμμα με συγκεκριμένα καθημερινά βήματα.

Φρόντισε τον εαυτό σου. Πρόσφερέ του θρεπτικές τροφές και άσκηση που να του αρέσει.

Αξιοποίησε, με συνέπεια και σε καθημερινή βαση, τα πολύτιμα εργαλεία του δημιουργικού οραματισμού και των θετικών δηλώσεων. Αγαπημένη άσκηση της Hay είναι να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη, σε διάφορες στιγμές της μέρας σου, και να του λες πως τον αγαπάς και τον αποδέχεσαι. Φαίνεται απλοϊκό και εύκολο (δεν είναι όμως), αλλά είναι πανίσχυρο και λειτουργεί.

Με δυο λόγια, οι στρατηγικές της αγάπης σε οδηγούν να ζεις διαφορετικά. Στην πραγματικότητα η εφαρμογή τους, με τέτοια αφθονία πηγών και γνώσης που υπάρχουν διαθέσιμες στην εποχή μας, δεν απαιτεί περισσότερα χρήματα. Αντιθέτως απαιτείπροσωπική δέσμευση, ισχυρή και στέρεα. Κι αυτό είναι το προσωπικό στοίχημα για κάθε έναν από μας.

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ