Τρίτη, 14 Οκτώβριος 2014 13:23

H 12ΧΡΟΝΗ ΝΟΡΒΗΓΙΔΑ ΚΑΙ Ο 37ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ

Πριν από λίγες μέρες το blog 'theasbryllup' έκανε την πρεμιέρα του στο ίντερνετ και κατάφερε μέσα σε 24ώρες να γίνει το πιο δημοφιλές ιντερνετικό ανάγνωσμα στη Νορβηγία και ένα από τα πιο πολυσυζητημένα του κόσμου.

Η είδηση πως μια 12χρονη Νορβηγίδα ετοιμαζόταν να παντρευτεί ήταν αρκετή για να προσελκύσει παγκόσμιο μιντιακό ενδιαφέρον και οι αντιδράσεις ήταν ακαριαίες. Η Thea πόζαρε στην αγκαλιά του Geir και μέσα από το blog της περιέγραφε τις προετοιμασίες και τα συναισθήματα πριν από τον πρώτο επίσημο παιδικό γάμο στη χώρα.

Η Δύση είχε σοκαριστεί...Οι τηλεφωνικές κλήσεις στην Πρόνοια ήταν εκατοντάδες ενώ στα social media επικράτησε πανδαιμόνιο με το θέμα να εξελίσσεται σε debate. Χρειάστηκαν ελάχιστες ώρες ώστε η πληροφορία να ταξιδέψει σε κάθε άκρη του πλανήτη και η φωτογραφία της Thea να γίνει πρώτο θέμα.

Όσοι αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο στην προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα, σύντομα πήραν την απάντηση που τα εξηγούσε όλα. Ο γάμος αυτός ήταν μια μυθοπλασία, μέρος της καμπάνιας που διεκδικούσε τη φωνή όλων απέναντι στα 39.000 ανήλικα κορίτσια που κάθε μέρα υποχρεώνονται σε γάμους που ορίζουν οι σκληρές και αρρωστημένες παραδόσεις της χώρας τους.

Η φιλανθρωπική οργάνωση Plan International πέτυχε διαστρεβλώνοντας την αλήθεια να φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της χαμένης αθωότητας και της εκμετάλλευσης των κοριτσιών, ανοίγοντας τη συζήτηση σε μια βάση ανθρώπων που υπό άλλες συνθήκες θα αδιαφορούσαν.  

Ο κάλπικος γάμος είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, την ημέρα που ο ΟΗΕ έχει αφιερώσει στο ζήτημα των κοριτσιών. Φέτος η ατζέντα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επικεντρώνεται στον πόλεμο κατά των γάμων που στερούν την παιδική ηλικία στα χιλιάδες κορίτσια με τον Μπαν Κι-μουν να δηλώνει: "Aς αφήσουμε τα κορίτσια να ζήσουν σαν κορίτσια και να μεγαλώσουν με ασφάλεια."
 

 

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ