Τρίτη, 04 Μάρτιος 2014 12:39

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ «NYMPHOMANIAC» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Για νέο κρούσμα λογοκρισίας κάνουν λόγο πολλοί καλλιτέχνες- Η επιτροπή αξιολόγησης του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας απαγόρευσε την προβολή της ταινίας «Nymphomaniac», του Λαρς Φον Tρίερ, όπως δήλωσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Γιαμάτζ Οκούρ, μέλος της επιτροπής που αντιτάχθηκε στην απόφαση αυτή. «Η ταινία περιέχει τολμηρές σκηνές, αλλά έπρεπε να προβληθεί με την επιβολή ορίου ηλικίας» είπε.


Πολλοί τούρκοι καλλιτέχνες κατήγγειλαν την απόφαση της επιτροπής, κάνοντας λόγο για νέο κρούσμα λογοκρισίας της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

«Καταδικάζω κατηγορηματικά την απαγόρευση του Nymphomaniac τη στιγμή που υπάρχει στην Τουρκία όριο ηλικίας στους κινηματογράφους», έγραψε στο Twitter ο τούρκος σκηνοθέτης Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν (βραβείο Σκηνοθεσίας 2006 για το «Τρεις Πίθηκοι», Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής 2011 για το «Κάποτε στην Ανατολία» του Φεστιβάλ των Κανών). Η Ρουμανία αποφάσισε να απαγορεύσει την προβολή του «Nymphomaniac 2» πριν ανακαλέσει την απόφαση.

Η απαγόρευση προβολής που αποφασίστηκε από τις τουρκικές αρχές έρχεται λίγες ημέρες μετά την ψήφιση και προεδρική επικύρωση νόμου που ενισχύει τον έλεγχο του ίντερνετ και προκάλεσε κατακραυγή στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ