Τετάρτη, 21 Αύγουστος 2013 12:52

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

Η προσπάθεια του Αυστραλού πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που καταφτάνουν στην Αυστραλία για να ζητήσουν άσυλο, προκειμένου η κυβέρνησή του να έχει και εκλογικά οφέλη, φαίνεται πως δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.


Τρεις χιλιάδες πρόσφυγες έφθασαν στην Αυστραλία τον τελευταίο καιρό, ενώ πέντε πρόσφυγες πνίγηκαν σε ακόμα ένα  ναυάγιο. Από την Υπηρεσία Ναυτικής Ασφάλειας της Αυστραλίας, σώθηκαν 106 άτομα που επέβαιναν στο σκάφος, το οποίο είχε αρχίσει να βυθίζεται ανοικτά των ακτών της Νήσου των Χριστουγέννων στον Ινδικό Ωκεανό.

Το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση 120 ναυτικών μιλίων βόρεια των ακτών της Νήσου των Χριστουγέννων που αποτελεί αυστραλιανό έδαφος και συχνό προορισμό πλοίων που μεταφέρουν από την Ινδονησία ανθρώπους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο από τις αρχές της Αυστραλίας, εξηγεί το ΑΜΠΕ. 

Από τις αρχές του 2013, 18.000 αιτούντες άσυλο έχουν φθάσει σε αυστραλιανό έδαφος, στις περισσότερες περιπτώσεις στη Νήσο των Χριστουγέννων. Οι πρόσφυγες, Κούρδοι, Ιρανοί ή Ιρακινοί στην πλειονότητά τους, επιβιβάζονται συνήθως στην Ινδονησία σε υπερφορτωμένα και επισφαλή πλοία προσπαθώντας να φθάσουν σε αυστραλιανό έδαφος και να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου.

Εκατοντάδες έχουν πνιγεί τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών. Τον Δεκέμβριο 2010 σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες από το Ιράν και το Ιράκ συνετρίβη στα βράχια της Νήσου των Χριστουγέννων. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έγινε ποτέ γνωστός, αλλά οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πενήντα άτομα.

Η μεγαλύτερη τραγωδία χρονολογείται στο 2001, όταν πλοίο που μετέφερε 353 πρόσφυγες προς την Αυστραλία βυθίστηκε ανοικτά της Ινδονησίας και δεν υπήρξε κανένας επιζών.

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ