Παρασκευή, 16 Αύγουστος 2013 16:05

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Η ΣΥΝΙΔΡΥΤΡΙΑ ΤΗΣ INDITEX (ZARA) ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 69 ΕΤΩΝ

Η συνιδρύτρια της αυτοκρατορίας της υφαντουργίας Inditex (Zara) Ροσαλία Μέρα, η πιο πλούσια γυναίκα της Ισπανίας, η οποία είχε επιδοθεί σε φιλανθρωπικό έργο, απεβίωσε χθες έπειτα από εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη, σε ηλικία 69 ετών.
 

«Η Ροσαλία Μέρα απεβίωσε την Πέμπτη περί τις 20:30» στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλ της Λα Κορούνια, στη Γαλικία της βόρειας Ισπανίας, ανέφερε σήμερα μια πηγή του νοσοκομείου. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο αυτό έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη κατά την διάρκεια των διακοπών της στις Βαλεαρίδες νήσους, σύμφωνα με τον Τύπο της Ισπανίας.
 

Η Ροσαλία Μέρα είχε ιδρύσει μαζί με τον πρώην σύζυγό της Αμάνσιο Ορτέγκα τον όμιλο Inditex. Αφού άνοιξε την πρώτη μπουτίκ με προϊόντα ένδυσης Θάρα, το 1975, στη Λα Κορούνια, το ζευγάρι δημιούργησε μια πραγματική αυτοκρατορία διαθέτοντας στην αγορά προϊόντα μόδας σε χαμηλές τιμές, τόσο με αυτή την επωνυμία όσο και με άλλες μάρκες όπως οι Massimo Dutti, Oysho, Pull and Bear και Bershka.
 

Είχε πάρει διαζύγιο από τον Ορτέγκα το 1986 και εγκατέλειψε το διοικητικό συμβούλιο της Inditex το 2004, διατηρώντας πάντως το 5,05% του κεφαλαίου της, σύμφωνα με την εφημερίδα ABC.
 

Ο όμιλος εξέφρασε σε ανακοίνωση της διεύθυνσής του «βαθιά λύπη» για την «απώλεια ενός προσώπου το οποίο συνέβαλε στην ίδρυση και την ανάπτυξη» του.
 

Η Μέρα, γεννημένη το 1944 σε μια εργατική συνοικία της Λα Κορούνια, αυτοδίδακτη, είχε εγκαταλείψει το σχολείο σε ηλικία 11 ετών για να εργαστεί ως μοδίστρα και κατόπιν έγινε βοηθός ράφτη σ' έναν οίκο μόδας. Ήταν πολιτικά προσκείμενη στην αριστερά και δεν ξεχνούσε την ταπεινή της προέλευση, επικρίνοντας συχνά τις περικοπές των κοινωνικών προγραμμάτων από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Ακόμα, είχε εκφράσει την αντίθεσή της σε μέτρα για τον περιορισμό των αμβλώσεων, ενώ είχε εκφράσει την υποστήριξή της στο κίνημα των «Αγανακτισμένων».
 

Στην Ροσαλία Μέρα, που το περιοδικό Forbes έχει χαρακτηρίσει την «πιο πλούσια αυτοδημιούργητη γυναίκα στον κόσμο», ανήκε το 30,6% του κεφαλαίου της αλυσίδας ξενοδοχείων Room Mate, ενώ η περιουσία της υπολογιζόταν συνολικά σε 4,5 δισεκατ. ευρώ. Ήταν η πλουσιότερη γυναίκα στην Ισπανία, βρισκόταν στην 195η θέση του καταλόγου με τα πιο πλούσια πρόσωπα του κόσμου του Φορμπς και στην 66η θέση του καταλόγου με τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου.
 

Ο Ορτέγκα, που έχει δύο παιδιά από το γάμο του με την Μέρα, έχει την μεγαλύτερη περιουσία στην Ευρώπη –40,9 δισεκ. ευρώ–, βάσει του καταλόγου των 100 πιο πλούσιων οικογενειών στο ευρωπαϊκό έδαφος τον οποίο δημοσίευσε τον Ιούλιο το ελβετικό περιοδικό Bilan.
 

Η Μέρα και ο Ορτέγκα είχαν ιδρύσει, μετά το χωρισμό τους, το ίδρυμα Παιδεία –χρησιμοποιώντας την ελληνική λέξη ως τίτλο–, για να προσφέρει βοήθεια σε αναξιοπαθούντες και σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ο Μάρκος, ο γιος του ζεύγους, είχε γεννηθεί με εγκεφαλική δυσπλασία. Η κόρη του ζευγαριού Σάντρα Ορτέγκα Μέρα είναι ψυχολόγος.

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ