Παρασκευή, 16 Αύγουστος 2013 14:42

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΣΤΗ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ;

Περισσότεροι από τα 3/4 των ισραηλινών Εβραίων δεν πιστεύουν ότι είναι δυνατό να υπάρξει μια οριστική ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, δύο ημέρες πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.


Στην ερώτηση, «κατά την άποψή σας, θα φτάσουμε αυτή τη φορά σε μια οριστική συμφωνία που θα βάλει τέλος στη σύγκρουση;», το 79,7% των ερωτηθέντων απάντησαν αρνητικά, έναντι 6,2% που πιστεύουν πως μια συμφωνία είναι δυνατή και 14,1% που δεν έχουν γνώμη.

Εξάλλου, 77,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν αντίθετοι στην απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων, έναντι 14,2% που τάσσονται υπέρ. Το Ισραήλ απελευθέρωσε τη νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη μια πρώτη ομάδα 26 παλαιστινίων κρατουμένων καταδικασμένων σε βαριές ποινές ως ένδειξη καλής θέλησης πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (62,9%) υποστηρίζουν ότι θα προτιμούσαν η ισραηλινή κυβέρνηση να είχε αποφασίσει ένα πάγωμα της οικοδόμησης στους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ παρά να απελευθερώσει αυτούς τους κρατουμένους. Ο ισραηλινός υπουργός Κατοικίας, Ούρι Άριελ, ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα κατασκευαστούν μέσα στον επόμενο χρόνο «χιλιάδες» επιπλέον κατοικίες στους οικισμούς.

Η δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Χαγκάλ Χαχαντάς, δημοσιεύθηκε από τη δεξιά εφημερίδα Χαγιόμ, που διανέμεται δωρεάν. Πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 500 ατόμων αντιπροσωπευτικό της εβραϊκής πλειονότητας, αποκλείσθηκαν δηλαδή οι ισραηλινοί άραβες (20% του πληθυσμού).

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ