Τρίτη, 13 Αύγουστος 2013 13:41

ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ «ΞΕΧΑΣΑΝ» ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ…

Έχει ένα «προβληματάκι» ο υψηλότερος πύργος κατοικιών στην Ευρώπη

Το κτήριο InTempo στην περιοχή Alicante της Ισπανίας κατασκευάστηκε ως το ψηλότερο κτήριο κατοικιών στην Ευρώπη. 


Θα έφτανε σε ύψος τα 200 μέτρα, όταν θα ολοκληρωνόταν αλλά, σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, οι κατασκευαστές δεν πρόσεξαν μία μικρή «λεπτομέρεια». 

Από λάθος σχεδιασμού, όπως επισημαίνει το Reuters επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πύργος των 47 ορόφων έμεινε χωρίς… ασανσέρ, καθώς δεν είχε προβλεφθεί η κατασκευή του πέρα από τους πρώτους είκοσι ορόφους! 

Εκτός από τα κατασκευαστικά ζητήματα, ο πύργος είχε και προβλήματα με τη χρηματοδότηση των έργων καθώς η αρχικοί πόροι από την τράπεζα Caixa Galicia πέρασαν το Δεκέμβριο του 2012 στην «κακή τράπεζα» Sareb.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα America Daily News, ο πρώτος χρηματοδότης, η τράπεζα Caixa Galicia, σταμάτησε να πληρώνει τους εργάτες για τέσσερις μήνες όταν συνειδητοποίησε- κι ενώ είχαν κατασκευαστεί 23 όροφοι…- πως δεν υπήρχε ασανσέρ. 

Ήταν αρχικά προγραμματισμένο να λειτουργήσει πλήρως το 2009, τονίζει η ιστοσελίδα International Business Times αλλά έπεσε τελικά θύμα της οικονομικής κρίσης που σάρωσε (και) την Ισπανία. 

Σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 94% της κατασκευής ενώ έχει πουληθεί το 35% των διαμερισμάτων! Το κτήριο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο αλλά εν μέσω θερμού κλίματος και καταγγελιών για απάτη τόσο από τους αγοραστές όσο και από τους προμηθευτές, στους οποίους οφείλονται 3,3 εκατ. δολάρια. 

Για το θέμα του ασανσέρ δεν έχει ακόμα βρεθεί λύση και λόγω της κατασκευής του κτηρίου δεν υπάρχει πουθενά χώρος για να μπει εκ των υστέρων ανελκυστήρας. Υπό τις δεδομένες συνθήκες φαίνεται πιθανότερη η κατασκευή εξωτερικών ασανσέρ που όμως ανεβάζει σημαντικά το κόστος. 
 

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ