Τετάρτη, 31 Ιούλιος 2013 14:17

ΜΕ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΑΛΒΑΝΙΑ

Ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα παρουσίασε, σήμερα, το νέο κυβερνητικό σχήμα, με αντιπρόεδρο τον Νίκο Πελέσι, νυν δήμαρχο Κορυτσάς και υπουργό Οικονομικών των Σκελκίμ Τσάνι, πρώην διοικητή της Τράπεζας της Αλβανίας.


Το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης του Ιλίρ Μέτα, ο οποίος είναι ο κύριος εταίρος του αριστερού συνασπισμού που κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου, αναλαμβάνει πέντε υπουργεία: Δικαιοσύνης, Μεταφορών, Γεωργίας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο για θέματα Ένταξης.

Στη νέα κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένας ελληνικής καταγωγής υπουργός, αν και το ΚΕΑΔ - σύμφωνα με την προεκλογική συμφωνία - θα αναλάμβανε ένα από τα υπουργεία στη νέα κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλε δεν έχει προβεί σε εξηγήσεις σχετικά με το τι συνέβη κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της αριστεράς.

Η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου έχει ως εξής: Αντιπρόεδρος Νίκο Πελέσι, υπουργός Οικονομικών Σκελκίμ Τσάνι, Εσωτερικών Σαμίρ Ταχίρι, Εθνικής Άμυνας Μίμι Κοδέλι, Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, Δικαιοσύνης Νασίπ Νάτσο, Οικονομικής Ανάπτυξης Αρμπέν Αχμέτι, Βιομηχανίας Νταμιάν Γκικνούρι, Μεταφορών Έντμοντ Χατζηνάστο, Γεωργίας Έντμοντ Παναρίτι, Υγείας Ιλίρ Μπέκια, Παιδείας και Αθλητισμού Λιντίτα Νίκολλι, Πολιτισμού Μιρέλα Κουμπάρο, Περιβάλλοντος Λεφτέρ Κόκα και Ένταξης Κλαιντ Γκιόσα.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ράμα, το 90% των μελών της κυβέρνησης αναλαμβάνουν για πρώτη φορά υπουργικά καθήκοντα και το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα έχει περισσότερες γυναίκες από ό,τι κάθε προηγούμενο. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, όποιος έχει αναλάβει υπουργικά καθήκοντα θα πρέπει να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα.

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ