Δευτέρα, 29 Ιούλιος 2013 13:49

ΑΦΕΘΗΚΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΙΑΣ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑΣ

Οδηγήθηκε στον εισαγγελέα – Του αφαιρέθηκε το διαβατήριο – Υποχρεούται να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα κάθε εβδομάδα.

Φορώντας ένα γαλάζιο πουκάμισο, μαύρα γυαλιά που κάλυπταν το πρόσωπό του και με χειροπέδες, ο μηχανοδηγός της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας, Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν Αμο, που βύθισε στο πένθος ολόκληρη την Ισπανία, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Ο 52χρονος αναχώρησε από το αστυνομικό τμήμα όπου κρατείτο, μετά τη νοσηλεία του, με περιπολικό και κατεύθυνση στον εισαγγελέα του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, Λουίς Αλάεθ, όπου κατέθεσε.
 

Ο Γκαθρόν Αμο ομολόγησε «αμέλεια», ενώ αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος από τον εισαγγελέα. Του αφαιρέθηκε το διαβατήριο και είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα κάθε εβδομάδα.
 

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του αρνήθηκε να πει το οτιδήποτε στους αστυνομικούς, ενώ όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου, ήταν νευρικός και σιωπηλός.

Την ίδια στιγμή η ισπανική αστυνομία απορρίπτει την υπόθεση που τον ήθελε να ήταν αφηρημένος επειδή μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο. Πάντως οι αστυνομικές αρχές εξετάζουν όλες τις πιθανότητες που μπορεί να οδήγησαν στην τραγωδία με τους 79 νεκρούς και τους 170 τραυματίες.
 


 

Παράλληλα αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3 πως άκουσε τον 52χρονο λίγα λεπτά μετά την πρόσκρουση να ισχυρίζεται ότι «πήγαινε πολύ γρήγορα και δε μπορούσε να φρενάρει».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Εβαρίστο Ιγκλέσιας στην τηλεοπτική κάμερα: «Μας είπε ότι έπρεπε να πατήσει φρένο, αλλά δε μπορούσε. Μας είπε ότι πήγαινε πολύ γρήγορα και δε μπορούσε να σταματήσει. Επίσης τον ακούσαμε να λέει ότι ήθελε να πεθάνει. Αυτό έλεγε συνέχεια».
 

 

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ