Τρίτη, 14 Ιανουάριος 2014 15:42

ΡΩΣΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ: ΟΥΖΜΠΕΚΙΚΟ ΠΙΛΑΦΙ

Το πλοβ ή πιλάφι είναι ένα πιάτο με ρύζι μαγειρεμένο σε ζωμό κρέατος με μπαχαρικά και λαχανικά. Το μαγειρεύουν στις περισσότερες από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, αλλά για τοΟυζμπεκιστάν είναι μια παραδοσιακή λιχουδιά.

Στη Ρωσία είναι η πιο δημοφιλής συνταγή ρυζιού, στα πολλά ουζμπέκικα εστιατόρια της χώρας τα οποία το σερβίρουν σε ένα μεγάλο δίσκο σαν τηγάνι. Επίσης, πολλοί το φτιάχνουν στα σπίτια τους, όταν κάνουν μεγάλα πάρτι.

Υλικά (για 6-8 άτομα):

  • 250 γρ. κρέας 

  • 250 γρ.καρότο 

  • 250 γρ. κρεμμύδι

  • 125 γρ φυτικού έλαιο 

  • 1 ολόκληρη σκελίδα σκόρδο αναποφλοίωτη 

  • 1,5 κουταλάκι κύμινο 

  • 1 κουταλάκι τσίλι του Κασμίρ 

  • 1 κουταλιά σούπας σταφίδες (προαιρετικά) 

  • Αλάτι όσο προτιμάτε

Για να μαγειρέψουμε το πραγματικό ουζμπέκικο πιλάφι  ακολουθούμε τα παρακάτω τρία βήματα:

1. Ζεσταίνετε  το λάδι: Το ζέσταμα πρέπει να γίνει σε σκεύος με χοντρό πάτο.  Χρησιμοποιείτε χαμηλή φλόγα για να φέρετε το λάδι στην επιθυμητή θερμοκρασία. Ρίχνετε ένα οποιοδήποτε κομμάτι από τα λαχανικά, για να δείτε αν τσιτσιρίζει. Το λάδι δεν θα πρέπει να καπνίσει.

 

2. Προετοιμασία του μείγματος: Όταν το λάδι είναι αρκετά ζεστό, προσθέτετε το κρέας κομμένο σε κύβους 1 ίντσας ή το κοτόπουλο αλειμμένο με κάρυ μαζί με τα κόκαλά του. Σοτάρετε για να πάρει καφέ χρώμα. Προσθέστε το κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες. Σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τα καρότα κομμένα σε χοντρά κομμάτια. Τηγανίζετε όλα τα συστατικά για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια προσθέτετε τα μπαχαρικά και το αλάτι.

Το κύριο μπαχαρικό είναι το κύμινο, προσθέστε και τσίλι από το Κασμίρ σε σκόνη αλλά και τις σταφίδες, αν θέλετε.  Στην Κεντρική Ασία, βάζουν συνήθως τα λεγόμενα  ξινά μούρα που είναι διαθέσιμα και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία, αλλά όχι στην Ινδία. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε τη σειρά των συστατικών που αναφέρονται. Αν κάνετε χορτοφαγικό πιλάφι, σε αυτό το σημείο προσθέστε τα υπόλοιπα λαχανικά.

3. Σιγοβράστε το ρύζι μέχρι να γίνει: Πριν προσθέσετε το ρύζι, καθαρίστε το καλά μερικές φορές. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μακρύκοκκο ρύζι, αλλά κατάλληλος είναι και ο τύπος Sona Masuri. Απλώστε το πάνω από το μείγμα του κρέατος και των λαχανικών προσέχοντας να μην αναμιχθεί. Προσθέστε σιγά-σιγά το νερό χωρίς να γίνει  ανάμιξη με τα άλλα υλικά. Το επίπεδο του νερού θα πρέπει να είναι περίπου μισή ίντσα πάνω από το ρύζι. Βάλτε λίγο αλάτι και κουρκουμά σε σκόνη στο νερό και αφήστε το να βράσει. Χαμηλώστε τη φλόγα, σκεπάστε  με ένα καπάκι και αφήστε το να σιγοβράσει.

4. Το τελικό βήμα: Όταν το νερό σώνεται, τοποθετήστε τυχαία πάνω στο ρύζι τη μη αποφλοιωμένη σκελίδα του σκόρδου. Θα το κάνει πολύ νόστιμο, είναι το ποιο γουστόζικο κομμάτι αυτού του πιάτου. Συνιστάται επίσης να κάνετε τρύπες με ένα ξύλινο καλαμάκι. Καλύψτε ξανά και αφήστε το σε σιγανή φωτιά μέχρι να γίνει. Μόνο μετά από αυτό μπορείτε να ανοίξετε το καπάκι και να το αφήστε να αναπνέει.

Στο Ουζμπεκιστάν το πιλάφι τρώγεται με τα χέρια από ένα μεγάλο κοινό ταβά για όλους.

Υπάρχουν πολλά είδη, γεύσεις αλλά και θρύλοι γύρω από αυτό το εθνικό πιάτο,το οποίο αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι της κουζίνας του Ουζμπεκιστάν. Δεν λείπει ποτέ από καμία γιορτή ή οικογενειακή εκδήλωση. Κάθε περιοχή του Ουζμπεκιστάν όμως το μαγειρεύει με το δικό της μοναδικό τρόπο.

Πηγή

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ