Παρασκευή, 02 Αύγουστος 2013 16:01

ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟ ΧΑΠΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Όρεγκον διαπίστωσε με έκπληξη, πως ένας μεγάλος αριθμός φοιτητριών άνω των 18 ετών επιλέγουν να καθυστερήσουν, ή να εξαλείψουν τη φάση της εμμηνορρυσίας λαμβάνοντας αντισυλληπτικά δισκία, ή άλλα ορμονικά σκευάσματα με τρόπο που αποκλίνει από τον ενδεδειγμένο.

Οι γυναίκες μάλιστα, βρέθηκε ότι πιο συχνά τροποποιούσαν τον κύκλο τους με τέτοιο τρόπο, ώστε η φάση της εμμηνορρυσίας να μην συνδυάζεται με συγκεκριμένες προγραμματισμένες δραστηριότητες, τις οποίες και θα δυσκόλευε, ενώ η αποφυγή των συμπτωμάτων της περιόδου δε φάνηκε να αποτελεί βασικό κίνητρο. Πολλές από τις συμμετέχουσες στη μελέτη μάλιστα, δήλωσαν πως ενημερώθηκαν σχετικά με τη εναλλακτική τροποποίησης του κύκλου από μη ιατρική πηγή.

Τα παραπάνω ευρήματα δίνουν έμφαση στην ανάγκη που υπάρχει οι επαγγελματίες υγείας να ανιχνεύσουν τον τρόπο χρησιμοποίησης των αντισυλληπτικών δισκίων. Πολλές γυναίκες για παράδειγμα μπορεί να μη λαμβάνουν κάποια από τα δισκία τη στιγμή που πρέπει, έτσι ώστε να παρατείνουν τον κύκλο τους. Εάν οι επαγγελματίες υγείας κατανοήσουν τα κίνητρα των γυναικών θα μπορέσουν πιο εύκολα να έρθουν σε επαφή με αυτές και να τις εκπαιδεύσουν σχετικά με τις διαθέσιμες εναλλακτικές.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η μείωση των φάσεων της εμμηνορρυσίας μιας γυναίκας είναι ασφαλής και μπορεί να είναι κι ευεργετική. Ενώ όμως οι γυναίκες που τροποποιούν τον κύκλο τους είναι πολλές, υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην πληροφόρηση των ειδικών αναφορικά με το λόγο για τον οποίον το κάνουν, καθώς και με την πηγή της πληροφόρησης τους σχετικά με τη διαδικασία.

Αυτό το κενό λοιπόν προσπάθησε να καλύψει η ερευνητική ομάδα από το Όρεγκον. Το 17% των γυναικών που συμμετείχαν δήλωσαν ότι τροποποιούν τον κύκλο τους αποκλίνοντας από την ενδεδειγμένη χρήση των αντισυλληπτικών μεθόδων που χρησιμοποιούν , οι οποίες περιλαμβάνουν τα αντισυλληπτικά δισκία, τους κολπικού δακτυλίους και τα διαδερμικά επιθέματα. Οι μισές από τις γυναίκες αυτές ανέφεραν ότι έκαναν την τροποποίηση για να διευκολύνουν το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων τους, το 28.9% δήλωσε ότι ήταν προσωπική επιλογή, ενώ μόλις το 16.7% ανέφερε ως βασικό κίνητρο τη μείωση των συμπτωμάτων της περιόδου. 

Στο 53% μάλιστα των περιπτώσεων που η τροποποίηση έγινε για λόγους διευκόλυνσης του προγράμματος, ή ήταν προσωπική επιλογή, οι πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί λήφθηκαν από μη ιατρικές πηγές, όπως ήταν κάποιο οικογενειακό, ή φιλικό πρόσωπο.

Παράλληλα, η μελέτη παρέχει νέες πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση μιας γυναίκας να αλλάξει τον κύκλο της. Η ασιατική καταγωγή για παράδειγμα βρέθηκε να σχετίζεται με 7% μείωση της πιθανότητας τροποποίησης του κύκλου, ενώ η συστηματική άσκηση βρέθηκε να μειώνει την αντίστοιχη πιθανότητα κατά 5%. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που βρέθηκε να μειώνει τη πιθανότητα τροποποίησης του κύκλου, ήταν η προτίμηση για ένα φυσιολογικό μηνιαίο κύκλο.

Ένα άλλο εύρημα που εξέπληξε τους ερευνητές ήταν πως οι γυναίκες που θα προτιμούσαν να μην έχουν καθόλου περίοδο, ήταν λιγότερο πιθανό να τροποποιήσουν τον κύκλο τους, σε σύγκριση με αυτές που θα προτιμούσαν μια φάση εμμηνορρυσίας ανά έτος. Αυτές μάλιστα που επιθυμούσαν μία εμμηνορρυσία φάση ανά έτος είχαν κατά 17% αυξημένη πιθανότητα να τροποποιήσουν τον κύκλο τους , σε σύγκριση με αυτές που επιθυμούσαν, είτε να έχουν περίοδο κάθε τρεις μήνες, είτε  καθόλου.

Είναι σημαντικό λοιπόν, οι επαγγελματίες υγείας να επικεντρωθούν στη βελτίωση της εκπαίδευσης σχετικά με τη χρήση των αντισυλληπτικών μεθόδων, με τρόπο που να απευθύνεται στις επιθυμίες και τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ