Παρασκευή, 10 Οκτώβριος 2014 10:39
Δήμος Αχαρνών

ΔΗΜΟΣ ΦΥΛΗΣ: ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Τις σημαντικές δραστηριότητες που αναπτύσσουν οι μαθητές στα σχολεία του Δήμου Φυλής μέσα από το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης παρουσίασαν, το απόγευμα της Τρίτης 7 Οκτωβρίου, στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, σε ημερίδα δάσκαλοι και μαθητές.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Φυλής, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» που καθιερώθηκε πέρσι και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών, γονέων και φορέων σε θέματα που αφορούν την αειφορία.

Μαθητές και δάσκαλοι από τα σχολεία των Άνω Λιοσίων, του Ζεφυρίου και της Φυλής εντυπωσίασαν με τις εργασίες που παρουσίασαν. «Τα παιδιά αρχίζουν να καλλιεργούν το σεβασμό για τη φύση και για τους άλλους ανθρώπους, αποκτούν άποψη για τη ζωή τους, μαθαίνουν να παίρνουν αποφάσεις, και να συνεργάζονται» είπε στην εισήγησή της η κ. Αλεξάνδρα Τσίγκου Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής. 

Το Δημοτικό Σχολείο Φυλής με την καθοδήγηση της δασκάλας κ. Άννας Μαρίας Γιούνσεν  ασχολήθηκε με την Ενέργεια και την εξοικονόμησή της. Οι μαθητές κατασκεύασαν χρησιμοποιώντας κουτιά από πίτσα ηλιακά φουρνάκια και έψησαν φαγητό σε αυτά ενώ έφτιαξαν και το δεκάλογο της οικο-ενέργειας.

Το 6ο  Νηπιαγωγείο Ζεφυρίου ασχολήθηκε με τις γεωργικές εργασίες και τον τρύγο. Τα παιδιά επισκέφτηκαν ένα κτήμα και πάτησαν σταφύλια. Με το Αμπέλι ασχολήθηκαν και οι μαθητές της τρίτης τάξης του 7ου Δημοτικού Άνω Λιοσίων. Μέσα από το πεντάμηνο πρόγραμμα «Με ένα τσαμπί σταφύλι στο δρόμο για τη γνώση »  οι δασκάλες κ. Κωνσταντίνα Δημητροπούλου και Ελευθερία Λιόση δίδαξαν στους μαθητές την ιστορία του αμπελιού και του κρασιού και τη σχέση του με την ιστορία του ανθρώπου. Στο τέλος του προγράμματος οι μαθητές έγραψαν το δικό τους βιβλίο με ποιήματα και παραμύθια που αποτύπωναν τις εμπειρίες και τις γνώσεις που απέκτησαν.

«Παρατηρούσα ότι το προαύλιο μετά από κάθε διάλλειμα ήταν γεμάτο σκουπίδια. Παράλληλα στην περιοχή μας υπάρχει η χωματερή και έτσι σκεφτήκαμε να κάνουμε το πρόγραμμα «Παίζω σαν παιδί σε καθαρή αυλή» για να μάθουν τα παιδιά να μην ρυπαίνουν, να  ανακυκλώνουν και να παράγουν όσο το δυνατόν λιγότερα σκουπίδια» επεσήμανε στην εισήγησή του ο γυμναστής του 6ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων κ. Στέλιος Μπαμπλέκης που μαζί με τη συνάδελφό του κ. Ελένη Πατσιοπούλου και τα παιδιά έφτιαξαν παιγνίδια, μολυβοθήκες και ανθοδοχεία  με μπουκάλια, χαρτί και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά.

Το 7ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων υπό την καθοδήγηση της κ Γλυκερίας Τζοβάρα ταξίδεψε στη φύση μέσα από τη λογοτεχνία μέσα από το πρόγραμμα «Η φύση και τα περιβαλλοντικά προβλήματα στη λογοτεχνία» με στόχο οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν τη σχέση της λογοτεχνίας με τη θάλασσα και το αστικό πράσινο. Στο τέλος του προγράμματος οι μαθητές φύτεψαν δέντρα, τα φρόντιζαν και τους έδωσαν ακόμα και ονόματα αποκτώντας μια ζωντανή σχέση με τη φύση. 

Στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ζεφυρίου οι μαθητές στο πλαίσιο του προγράμματος  «Γεωργικές ασχολίες- Ο τρύγος, η σπορά, το λιομάζωμα» δημιούργησαν με κόπο δυο βραχόκηπους στην αυλή του σχολείου, φύτεψαν μια ροδιά και δυο αμπέλια  ενώ μάζεψαν ελιές και τις παρασκεύασαν.

Στο 4ο Νηπιαγωγείο Άνω Λιοσίων εκπονήθηκε το πρόγραμμα  “Του σχολειού μας η αυλή”, στο 3ο Ζεφυρίου «Ο σχολικός κήπος» και στο 1ο Δημοτικό « Λαχανόκηπος» και στα τρία σχολεία η παρέμβαση των μαθητών άλλαξε ριζικά τη μορφή της αυλής.   

Ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής Δήμου Φυλής Γιάννης Κρεμμύδας, ευχαρίστησε και συνεχάρη τους διοργανωτές για το άρτιο αποτέλεσμα που παρουσίασαν και τάχθηκε υπέρ του ανοιχτού σχολείου στην κοινωνία. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας και Αντιπρόεδρος  Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και Δημοτικός Σύμβουλος  Δημήτρης Τσίγκος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Σχίζας, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος για θέματα ύδρευσης  και φωτισμού Μαρίνος Σαρλάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων Ευριπίδης Παππάς και η Δημοτική σύμβουλος Φωτεινή Γιαννοπούλου.   

Φωτογραφίες από την ημερίδα

Οι μικρές μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Φυλής Ειρήνη Πατσιούρα και Κωνσταντίνα Κωστογιάννη έκλεψαν την παράσταση παρουσιάζοντας τον δεκάλογο της οικο-ενέργειας. Στο πάνελ των ομιλιτών με τη δασκάλα τους κ. Άννα Μαρία Γιούνσεν και την υπεύθυνη του προγράμματος κ. Αλεξάνδρα Τσίγκου

 

Ξάφνιασε ευχάριστα το κοινό η εξομολόγηση της Μαρίας Χαλκιώτου πως το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που εκπόνησε με τη συνάδελφό της Βιβή Τσαντή στο 2ο νηπιαγωγείο Ζεφυρίου της έδωσε δύναμη να ξεπεράσει μια δύσκολη προσωπική κατάσταση και να ενεργοποιηθεί ξανά.

Ο γυμναστής του 6ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων κ. Στέλιος Μπαμπλέκης που μαζί με τη δασκάλα κ. Ελένη Πατσιοπούλου και μερικά από τα παιγνίδια (μπάλες & κορίνες) που έφτιαξαν τα παιδιά με μπουκάλια και χαρτί.

 

Η Φωτεινή Γιαννοπούλου που παρακολούθησε ολόκληρη την εκδήλωση και ο Δημήτρης Τσίγκος κοιτάζουν τις φωτογραφίες από τις κατασκευές και τις δραστηριότητες των παιδιών του 6ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων. 

 

Η παρουσίαση των δράσεων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων από τη δασκάλα κ Γλυκερία Τζοβάρα 

Στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ζεφυρίου τα παιδιά με τις δασκάλες τους κυρίες Ακριτίδου και Γρανούζη άλλαξαν την μορφή του σχολείου. Έφτιαξαν με κόπο δυο βραχόκηπους.  

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Σχίζας με το Διευθυντή του 4ου Δημοτικού Ζεφυρίου κ.Κώστα Τέγο 

Ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Μαρίνος Σαρλάς με τον Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Γιάννη Κρεμμύδα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων Ευριπίδης Παππάς με τον Διευθυντή του 4ου Δημοτικού Ζεφυρίου κ.Κώστα Τέγο

Ο Θανάσης Σχίζας, ο Μαρίνος Σαρλάς,ο Γιάννης Κρεμμύδας, η Φωτεινή Γιαννοπούλου, ο  Ευριπίδης Παππάς και Κώστας Τέγος σε μια αναμνηστική φωτογραφία.    

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ