Πέμπτη, 19 Σεπτέμβριος 2013 00:24

«Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Στους στόχους και τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στις Βρυξέλλες, αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δεσμεύσει τη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης στην παροχή περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα το 2014, δηλώνοντας ότι είχαν υποσχεθεί επιπλέον στήριξη εφόσον η χώρα εκπληρώσει τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πέντε ημέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη δέσμευση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 «να εξετάσει περαιτέρω μέτρα και βοήθεια» προς την Ελλάδα, όταν επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, εξαιρουμένης της αποπληρωμής των επιτοκίων.

Όπως επισημαίνεται, ο κ. Σαμαράς δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, ότι «σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup 27ης Νοεμβρίου, εάν η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους της σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα και προφανώς με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε, τότε θα καλυφθούν όλα τα προσωρινά προβλήματα χρηματοδότησης», προσθέτοντας ότι «έχουμε επιτύχει όλους τους στόχους μας».

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απέρριψε τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας, η οποία διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης με την ανεργία να έχει εκτοξευθεί στο 28%. Δεσμεύθηκε επίσης, τονίζεται χαρακτηριστικά, να συνεχίσει τις προσπάθειες απορρύθμισης της ελληνικής οικονομίας και δήλωσε ότι αυτή θα συμβάλει στην ενίσχυση του προϋπολογισμού. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε δεν είναι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα λιτότητας αλλά να υλοποιήσουμε τις δομικές μεταρρυθμίσεις που επιφέρουν θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα και αυτό έχουμε την πρόθεση να κάνουμε» δήλωσε ο κ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος από την πλευρά του εγκωμίασε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης συνεργασίας που ηγείται ο κ. Σαμαράς και η οποία κατόρθωσε να βγάλει την Ελλάδα από το περυσινό αδιέξοδο, όπου κυριαρχούσαν οι εκτιμήσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όπως υπογραμμίζεται.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ανταπόκριση στη Wall Street Journal, τονίζοντας ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, εξέφρασε χθες τη βούλησή του για χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος, Όπως επισημαίνεται, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας θα μπορούσε να προσαρμοσθεί, καλώντας παράλληλα την Ελλάδα να επισπεύσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση περιουσίας του Δημοσίου.

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι, όπως έχουν δηλώσει Ευρωπαίοι και Έλληνες αξιωματούχοι, η Ελλάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει ένα χρηματοδοτικό κενό μεταξύ 2 δισ. και 4 δισ. ευρώ το 2014. Ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να αναφερθεί στις εικασίες για ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα και όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε έχουν ήδη αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί περαιτέρω βοήθεια.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του έχει επιτύχει την υλοποίηση αυστηρών δημοσιονομικών στόχων, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η Ελλάδα αναμένει από την Ευρωζώνη την τήρηση της δέσμευσής της, τον Νοέμβριο του 2012, για ελάφρυνση του χρέους της χώρας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 110% σε σχέση με το ΑΕΠ, έως το 2022.

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ