Δευτέρα, 27 Οκτώβριος 2014 11:40

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ TAXISNET ΟΙ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ

Από σήμερα, Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, σταδιακά θα αρχίσουν να ανεβαίνουν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με τις εκπτώσεις κατά 50% ή την πλήρη απαλλαγή στους δικαιούχους ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρούν τα κριτήρια και υπολογίζονται περίπου στο ένα εκατομμύριο.

Οι δικαιούχοι φορολογούμενοι των εκπτώσεων και της απαλλαγής στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα εκτός απο το να μπουν στο Taxisnet και να τσεκάρουν εαν έχει μπεί η έκπτωση ή η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά τους. Εαν όχι θα πρέπει να απευθυνθούν στην εφορία τους με τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν ότι πληρούν τα κριτήρια.

Αν έχουν πληρώσει ήδη κάποιο μέρος της συνολικής οφειλής και δικαιούνται έκπτωση 50% αυτόματα οι επόμενες δόσεις θα αναπροσαρμοστούν, ενώ αν έχουν εξοφλήσει το φόρο και δικαιούνται είτε έκπτωση είτε απαλλαγή, οι επιπλέον πληρωμές θα τους επιστραφούν. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έτρεξε εκτεταμένες διασταυρώσεις των εισοδημάτων όπως αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις και της περιουσιακής κατάστασης όπως αποτυπώνεται στο Ε9, ώστε να προκύψουν οι δικαιούχοι εκπτώσεων.

Ποιοι όμως δικαιούνται τις παραπάνω εκπτώσεις απο τον ΕΝΦΙΑ

Αναφορικά με τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών ότι:

α) Προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για φορολογούμενους που οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους έχουν αναπηρία σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. Η ίδια πλήρης απαλλαγή ισχύει με τις ίδιες προϋποθέσεις και για τους φορολογούμενους που έχουν τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα.

β) Επιπλέον, χορηγείται έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ σε φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Οι απαλλαγές αυτές θεσμοθετήθηκαν με γνώμονα τις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών και στοχεύουν στην ανακούφιση των ανέργων, των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, της πλειονότητας των πολυτέκνων και αναπήρων και γενικότερα όλων των πολιτών οι οποίοι διαπιστωμένα έχουν οικονομική αδυναμία πληρωμής φόρου.

Επίσης με άλλη ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι: «Τα επιδόματα κοινωνικής φύσεως είτε δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των εισοδηματικών ορίων για την έκπτωση ή την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, είτε δεν μπορούν να οδηγήσουν σε υπέρβαση αυτών των ορίων, ενόψει του ύψους τους» διευκρίνισε το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Οικονομικών. «Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει και αποδείξει, όποια ζητήματα τυχόν ανακύπτουν στην υλοποίηση του ΕΝΦΙΑ κατά την πρώτη αυτή χρονιά εφαρμογής διορθώνονται άμεσα και αποτελεσματικά» κατέληξε η ανακοίνωση του υποργείου Οικονομικών.

 

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ