Τετάρτη, 22 Ιανουάριος 2014 15:58

ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΖΙΝΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις, εμπόδια και αναβολές, η 27η Φεβρουαρίου θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η κρίσιμη ημερομηνία για την πιο πολύπλοκη αποκρατικοποίηση με ορίζοντα 15ετίας, αυτή της αξιοποίησης της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων του Ελληνικού.


Χθες, Δευτέρα, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ κατά τη συνεδρίασή του, ενέκρινε το τελικό σχέδιο της σύμβασης πώλησης μετοχών για την αξιοποίηση της Ελληνικόν ΑΕ, εκτιμώντας ότι η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου 2014. Η διαδικασία θα έχει κοινά στοιχεία με την αντίστοιχη που ακολουθήθηκε στο διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΑΙΠΕΔ για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, αφού πρώτα  γίνει η αξιολόγηση των τεχνικών στοιχείων, των δικαιολογητικών, της χρηματοοικονομικής δυνατότητας των σχημάτων κ.τ.λ., η εξέταση του master plan που θα καταθέσουν οι επενδυτές (π.χ. κατά πόσον αυτό θα συνάδει με τις χρήσεις γης του ακινήτου) και στη συνέχεια θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές. Η όλη διαδικασία μάλιστα εκτιμάται ότι θα είναι σύντομη- εξ’ού και το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε επισήμως από το ΤΑΙΠΕΔ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.  

Στο σχέδιο της σύμβασης περιλαμβάνεται, όπως αναμενόταν, και η δυνατότητα για τη λειτουργία μελλοντικά καζίνο στην περιοχή, με την παραχώρηση άδειας από το ελληνικό Δημόσιο ακόμη και σε τρίτο επενδυτή, εκτός του πλειοδότη της διαγωνιστικής διαδικασίας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η συγκεκριμένη επιλογή δικαιολογείται από τους επιτελείς του ΤΑΙΠΕΔ με το σκεπτικό ότι η επένδυση γίνεται έτσι πιο ελκυστική, όπως προέκυψε και από τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες μεταξύ του Ταμείου και των ενδιαφερομένων επενδυτών. Βασικό σημείο και με δεδομένη την πολυπλοκότητα και το μακροπρόθεσμο της επένδυσης είναι και η δέσμευση από πλευράς του Δημοσίου για τη διατήρηση των πολεοδομικών όρων ως προς την αξιοποίηση της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων.

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ