Τρίτη, 08 Οκτώβριος 2013 12:19

ΔΝΤ: ΗΞΕΡΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΠΩΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ “ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ”

Οι ιθύνοντες του Ταμείου πίστευαν πως το “πακέτο βαραίνει υπερβολικά τους Έλληνες” - Πιέστηκαν από Ευρωζώνη και Γερμανούς για να μην προκρίνουν νέα μείωση χρέους – Απόρρητα έγγραφα για το παρασκήνιο της απόφασης


Έγγραφα που καταδεικνύουν πως ήδη από τότε, από το 2010, οι ιθύνοντες του ΔΝΤ ήταν σίγουροι πως το ελληνικό πακέτο “δεν έβγαινε”, πως θα “βάρυνε υπερβολικά τους Έλληνες και αντί αυτού προέκριναν μια νέα μείωση του χρέους της χώρας μας – με τη συμμετοχή του κρατικού, επίσημου φορέα, ήτοι κεντρικών τραπεζών και κυβερνητικών ταμείων.

Αυτή η προοπτική απείλησε ακόμα και με ρήξη με τους Ευρωπαίους και πρωτίστως τους Γερμανούς που αντιδρούσαν σε μια τέτοια εξέλιξη ξεκαθαρίζοντας πως δεν ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι το τίμημα της σωτηρίας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ τα έγγραφα που αποκαλύπτει σήμερα είχαν χαρακτηριστεί το 2010 ως «μυστικά» ή «άκρως απόρρητα» και δείχνουν πως σχεδόν το ένα τρίτο των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, δηλαδή περισσότερες από 40 χώρες εκτός Ευρώπης, είχαν εγείρει ενστάσεις στο ελληνικό πακέτο.

Πιο έντονα από τους υπολοίπους αντέδρασαν οι εκπρόσωποι της Βραζιλίας, της Ρωσίας, του Καναδά και της Αυστραλίας οι οποίοι τόνιζαν χαρακτηριστικά, στην θυελλώδη εκείνη συνεδρίαση της 9ης Μαϊου του 2010, πως το πρόγραμμα εμπεριείχε «τεράστιους κινδύνους». Στα πρακτικά της συνεδρίασης, που επί της ουσίας δημοσιοποιεί η WSJ, σημειώνεται πως το ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι ήταν «λάθος σχεδιασμένο και τελικά μη βιώσιμο». Ενώ είναι αξιοσημείωτο πως – πάντα σύμφωνα με τα πρακτικά – οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι στο ΔΝΤ «εξεπλάγησαν» όταν η Ελβετία πήγε με την πλευρά των διαφωνούντων, ρωτώντας, δια στόματος του Ελβετού, τότε εκτελεστικού διευθυντή του Ταμείου, «γιατί δεν εξετάσθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο διάσωσης;».

Η WSJ γράφει χαρακτηριστικά: «Πολλοί αντέδρασαν επειδή όλο το βάρος της επώδυνης προσαρμογής τοποθετήθηκε στους Έλληνες, χωρίς να ζητά τίποτα από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αρκετοί υπέδειξαν ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μείωναν με κάποιο τρόπο το υπερβολικό βάρος χρέους της καταπονημένης χώρας»!

Η WSJ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας την άποψη αρκετών αξιωματούχων του ΔΝΤ που είχαν λάβει μέρος στις συζητήσεις της επίμαχης περιόδου. Ο τότε εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΝΤ, Αργεντίνος κ. Αντρές Περέιρα, δηλώνει πως: «η εναλλακτική μιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να είχε τεθεί επί τάπητος» και παραδέχεται πως υπό την πίεση της Ευρωζώνης εγκρίθηκε τελικώς ένα πακέτο που κατά τον ίδιο “ρίσκαρε απλώς την αναβολή και ίσως την επιδείνωση μιας αναπόφευκτης ελληνικής χρεοκοπίας”.

Ενώ ένας άλλος αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε ευθέως πως: «η ελληνική διάσωση δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ευρωζώνη»...

Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση πως το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα, στην οποία θα παραβρεθούν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών - μελών του Ταμείου! 

 

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ