Τετάρτη, 28 Αύγουστος 2013 13:16

MOODY’S: ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΙΝ ΤΟ 2016-17

Μπορεί οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωπεριφέρειας, όπως ηΕλλάδα, να έχουν κάνει σημαντική πρόοδο για να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους αλλά αυτό δε σημαίνει αυτόματα πως θα έχουν και βιώσιμη ανάπτυξησύμφωνα με έκθεση της Moody's.

«Στα τέλη του 2012, όλες οι χώρες της περιφέρειας αποκατέστησαν το ισοζύγιο στα επίπεδα που είχαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο το ΑΕΠ των χωρών αυτών θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να φτάσει στα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα από ό,τι χρειάστηκαν στο παρελθόν άλλες χώρες που υπέστησαν παρόμοια σοκ», αναφέρει έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες. 

Η έκθεση που πραγματεύεται τις εξελίξεις σε Κύπρο, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία και Πορτογαλία, συμπεραίνει ότι «η επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2016-2017».

Όσο για τα αίτια της αργοπορίας αυτής; «Ένας από τους λόγους για τo μεγαλύτερο διάστημα προσαρμογής είναι ενδεχομένως ότι η συμμετοχή τους στην ευρωζώνη εμποδίζει τις χώρες αυτές να προχωρήσουν σε ονομαστική υποτίμηση των νομισμάτων τους, απαιτώντας "εσωτερική υποτίμηση" για να βελτιώσoυν τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους».

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ